Avainsanat

, , , , , , , , ,

Raskas vesi -molekyyli.

Raskas vesi -molekyyli.

Pitkään kauppasaarrossa ja eristyksessä laittomaksi julistetun – ja salatun – ydinohjelmansa takia ollut Iran on pääsemässä takaisin luontevaan yhteistyöhön kansainvälisen yhteisön kanssa. Saatuaan Kansainvälisen Atomienergiajärjestön (IAEA) hyväksymisen ja varmistuksen uraanin rikastusohjelmansa lopettamisesta ja muiden edes potentiaalisesti ydinaseisiin liittyvien ohjelmiensa lakkauttamisesta Iran on solminut kauppasuhteet Yhdysvaltoihin tyhjentääkseen vuosien varrella valmistamansa raskaan veden eli deuteriumin varastonsa. Raskas vesi (D2O) eli dideuteriumoksidi on vesimolekyyli, jossa veden molemmat vetyatomit ovat isotooppimuotoa 2H (eli deuterium).   Raskaan veden molekyylipaino on noin 1.11. Raskas vesi on myös luonnossa harvinaisena esiintyvä muoto, mutta ihmisen käyttökohteisiin – esimerkiksi ydinreaktorien hidastimena käytettäväksi – molekyyliä valmistetaan keinotekoisesti.

Yhdysvaltain energiaministeriön sekä Iranin Atomienergiaohjelman välisen sopimuksen mukainen, 32 tonnin raskasvesilasti lähti noin kuukauden kestävälle merimatkalleen kohti Yhdysvaltoja heinäkuun 2016 puolivälissä.

Iranin Atomienergiaorganisaation tiedottaja Behrouz Kamalvandi totesi deuterium-lähetyksen viivästyneen alun perin sovitusta aikataulusta, koska myyjäosapuoli ei pitänyt ostajaa luotettavana sopimuskumppanina ja siksi kauppa oli maksettava ennen laivausta. Iran on kansainvälisen hyväksynnän mukaisesti neuvotellut deuteriumkaupoista myös muiden maiden kanssa, jos Yhdysvaltain hallinto asettuu Iranin kanssa käytävien toimitusten tielle (MEHR News Agency, 17.7.2016; http://en.mehrnews.com/news/118142/US-to-receive-Iran-heavy-water-in-about-a-month

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Iran jäseneksi kansainväliseen tieteen IIASA-järjestöön. Tiedebasaari 23.6.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/06/23

Mainokset