Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Autoistuneessa yhteiskunnassa fitness-ihanteen tulisi – turvallisuuden nimissä – suuntautua Grahamin tyyliin. Kuva: Victoria Transport Accident Commission, via artnet.com.

Autoistuneessa yhteiskunnassa fitness-ihanteen tulisi – turvallisuuden nimissä – suuntautua Grahamin tyyliin. Kuva: Victoria Transport Accident Commission, via artnet.com.

Ihminen kehittyy muiden eliölajien tavoin jatkuvasti, mutta evolutiivinen kehitys on hyvin hidasta – aivan liian hidasta nykymaailman muutokseen nähden. Ihmislajin rakenne on aivan vääränlainen kestämään päivittäin kohtaamiamme vaaroja. Kehomme selviää yleensä vahingoittumatta, vaikka juoksisimme päin puuta. Mutta jos törmäämme vaikka vain normaalin hitaalla kaupunkinopeudella etenevään autoon, seuraukset ovat usein kohtalokaita. Jotta kehomme kestäisi tällaiset kolarit, kroppamme tulisi olla rakenteeltaan ratkaisevasti erilainen kuin mihin olemme evoluution kulussa kehittyneet. Australialainen taiteilija Patricia Piccinini on luonut yhdessä ihmiskehon anatomian ja kolariasioiden asiantuntijoiden kanssa ihmismallin, joka olisi optimaalinen autokolaritilanteissa.

Graham, autokolareihin sopeutunut ihminen kestäisi kolaritilanteiden voimakkaatkin törmäykset mahdollisimman hyvin. Silmiinpistävintä Grahamin ulkonäössä on suurikokoinen pää, joka liittyy vartaloon ilman kaulaa. Tällä rakenteella estetään kolarien vakavimmat vammat, jotka syntyvät väistämättä tapahtuvasta äkillisestä pään heilahduksesta ja pään törmäyksestä. Yht’äkkinen heilahdus ja pään iskeytyminen joko auton rakenteisiin tai katuun pysäyttävät ulkoisen liikkeen, mutta pääkallon sisällä aivot jatkavat liikettään edestakaisin – törmäillen toistuvasti kallon kovaan luuhun. Näistä heilahduksista ja törmäyksistä syntyvät aivojen rakenteelliset vauriot. Grahamilla pää on mahdollisimman suuri, mikä antaa tietysti nykypääkoppaamme enemmän suojaa. Kaulan puuttuminen puolestaan minimoi pään heilahteluja.

Taiteilija on kehittänyt Grahamin osana Victorian osavaltion liikenneturvallisuuskampanjaa. Mallin kehittelyssä ovat olleet Patricia Piccininin apuna omien alojensa asiantuntijoina Royal Melbourne Hospital -sairaalan kirurgi Christian Kenfield sekä Monash-yliopiston Onnettomuuskeskuksen tutkija David Logan.

Victoria Piccinini on kansainvälisestikin tunnettu taiteilija, joka muun muassa edisti Australiaa Venetsian Biennalessa vuonna 2003 (ArtNet News, 21.7.2016; https://news.artnet.com/art-world/artist-patricia-piccinini-human-car-crashes-569522

Mainokset