Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

GMO-koiraiden jälkeläiset kuolevat ennen omaa lisääntymisikää

Moskiitto on maailman vaarallisin eläin, jonka pysäyttäminen myrkyillä on epävarmaa sekä mulle luonnolle haitallista. Geenimuunneltujen koiraiden avulla tautia levittävien Aedes aegypti -moskiittojen määrät – ja samalla tautien leviäminen – voitaisiin saada kuriin. Kuva: iclipart.com.

Moskiitto on maailman vaarallisin eläin, jonka pysäyttäminen myrkyillä on epävarmaa sekä muulle luonnolle haitallista. Geenimuunneltujen koiraiden avulla tautia levittävien Aedes aegypti -moskiittojen määrät – ja samalla tautien leviäminen – voitaisiin saada kuriin. Kuva: iclipart.com.

Moskiitot – meikäläisittäin hyttyset – ovat ihmisen terveyttä ja henkeä ajatellen ylivoimaisesti maailman vaarallisimpia eläimiä. Moskiittojen levittämistä taudeista vaarallisin on malaria, mutta myös denguekuume sekä viime aikoina suuria otsikoita aiheuttanut zikavirus kuuluvat monen muun taudin ohella hyttysten levittämiin vitsauksiin. Parhaita ja kestävimpiä ratkaisuja moskiittojen levittämien tautien hallinnassa ovat suojaisten, seisovan veden lammikoiden ja vastaavien hyönteistoukkien lisääntymispaikkojen kuivaamiset tai kattamiset. Myrkytyksillä voidaan saada aikaan hetkellistä hyttysmäärän alenemista, mutta valitettavasti myrkyistä kärsivät myös monet viattomat luonnonvaraiset eläimet ja usein myös ihmiset. Tehokas, joskin vielä kiistanalainen, keino olisi levittää luontoon geenimuunneltuja moskiittoja, jotka estäisivät lajin lisääntymistä erittäin tehokkaasti ja muulle luonnolle vaarattomasti.

Parhaan ja ajankohtaisen esimerkin GMO-moskiittojen (GMO = geenimuunneltu organismi) vapauttaminen brasilialaisessa Piracicaban kaupungissa. Noin 400 000 asukkaan kaupungissa testattiin perinteistä ja gmo-keinoa denguekuumetta levittävien moskiittojen hävittämiseksi ja dengue-kuumeen tapausten vähentämiseksi.

GMO-moskiitot ovat koiraita – eivät itse pistä

Perinteinen, mekaaninen keino eli vesilammikoiden ja -altaiden kuivaaminen ja peittäminen olivat odotetun tehokkaita. Näillä keinoilla moskiittojen määrä ja dengue-tapausten ilmaantuminen alenivat noin puoleen entisestä ja tavanomaisesta tasosta. Osassa kaupunkia, noin 5 000 asukkaan elinalueilla, kokeiltiin englantilaisen Oxitec-yhtiön kehittämien, geenimuunneltujen koirasmoskiittojen vapauttamisen vaikutuksia. GMO-moskiitot ovat kaikki koiraita ja siten haitattomia, koska koiraat eivät pistä eivätkä ime verta. Geenimuuntelun keinoin koiraat on jalostettu sellaisiksi, että niiden omat jälkeläiset kuolevat, ennen kuin ne kehittyvät lisääntymiskykyisiksi.

Osaan Piracicaban kaupunkia vapautettiin miljoonia geenimuunneltuja Aedes aegypti -moskiittoja, ja tällä alueella niin moskiittojen lukumäärä kuin ihmisillä ilmaantuneiden dengue-kuumetapausten määrät alenivat jopa yli 90 prosentilla.

Brasilialaiskoe kattoi vain pienen rajallisen alueen ja vähäisen väestömäärän, mutta tulokset ovat erittäin lupaavia. Brasilian hallitus päättää lähiaikoina, annetaanko geenimuunneltujen moskiittojen yleiselle ja laajamittaiselle käytölle lupa. Tulokset kiinnostavat myös Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkevirastoa (FDA; Food and Drug Administration), joka harkitsee GMO-moskiittojen käytön sallimista. Ainakin Floridan terveysviranomaiset odottavat lupaa aloittaa geenimuunneltujen moskiittojen käyttö estämään zikaviruksen levittäytymistä (New Scientist, 15.7.2016; https://www.newscientist.com/article/2097653-first-evidence-that-gm-mosquitoes-reduce-disease/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Geenimuunnellut hyönteiset hillitsemään denguekuumeen leviämistä Brasiliassa. Tiedebasaari 10.5.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/05/10.

Mainokset