Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Uttar Pradesh sai liikkeelle yli 800 000 vapaaehtoista

Maailmanennätysprojektiin osallistuneet vapaaehtoiset istuttamassa puuntaimia Allahabadin kaupungin laitamilla (Kuva: Rajesh Kumar Singh, AP Photo, via newsmax.com.

Maailmanennätysprojektiin osallistuneet vapaaehtoiset istuttamassa puuntaimia Allahabadin kaupungin laitamilla (Kuva: Rajesh Kumar Singh, AP Photo, via newsmax.com.

Maailman metsävarojen nopea hupeneminen on suurimpia elinympäristömme ja kotiplaneettamme elollisen luonnon uhkia, sillä niin lailliset ja laittomat hakkuut kuin ilmastonmuutoksen aiheuttamat ilmasto-olojen muutokset ovat vähentäneet metsäpinta-alaa ja puustoon kokonaismäärää. Etenkin maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on suositeltu – ja Pariisin joulukuun 2015 ilmastokokouksessakin hyväksyttyjen normien mukaan – aikaisemmin hakattujen ja tuhottujen alueiden uudelleenmetsittäminen ja muun kuin ravinnontuotannossa olevan tai muun määritellyn maankäytön hallinnassa olevien maa-alueiden metsittäminen koetaan tärkeäksi. Monilla valtiolla on ilmasto-ohjelmissaan tavoitteena uuden puuston istutuksia, Intia on tällä saralla sunnannäyttäjä. Jättivaltion väkirikkain osavaltio teki jopa metsitysalan maailmanennätyksen.

Intian pohjoisosassa sijaitsevassa Uttar Pradeshin osavaltiossa saatiin niin viranhaltijat, koululaiset ja opiskelijat kuin yksityiset kansalaiset liikkeelle tarkoin suunniteltuun metsänistutusprojektiin. Asiantuntijavoimin etukäteen valmisteltu hanke toteutettiin 6 166 metsitysalalla osavaltion eri puolilla. Etukäteen puunistutukseen soveliaiksi tarkastetuille paikoille oli kaivettu taimia varten kuopat, taimet oli kasvatettu 950 taimitarhalla hyvissä ajoin ennen ennätysyritystä, ja vapaaehtoisia oli rekrytoitu riittävästi, jotta ennätysyritys oli mahdollinen.

Kaikkiaan yli 800 000 vapaaehtoista Uttar Pradeshin kansalaista istuttivat vuorokauden 24 tunnin kuluessa (10.–11.7.2016) yhteensä 49.3 miljoonaa (paikallisella kirjoitustavalla esitettynä 4.93 crore) puuntainta. Istutuksissa oli useita (kymmenkunta) eri puulajia.

Pariisin ilmastosopimuksen täytäntöönpanon ohjelmassaan Intia on sitoutunut lisäämään valtakunnan metsäalaa, ja puunistutuksiin on varattu budjetissa noin kuuden miljardin euron verran varoja.

Heinäkuun 2016 puolivälissä toteutetun istutusprojektin sisältö, toteutustavat ja kattavuus oli etukäteen ilmoitettu Guinness World Records -organisaatiolle, joka oli hyväksynyt hankeen viralliseksi ennätysyritykseksi. 24 tunnin puunistutusurakan etenemisen seuranta ja varmistus olivat nekin ennätyksellisen kattavat ja edistykselliset. Kaikilla yli kuudellatuhannella istutusalueella oli toiminnassa reaaliaikainen videokuvavälitys, ja istutusten etenemistä seurattiin ja valvottiin keskitetysti osavaltiopääkaupungissa Lucknowissa (Newsmax, 18.7.2016; http://www.newsmax.com/TheWire/uttar-pradesh-tree-planting-india-guinness-world-record/2016/07/12/id/738283/

Guinnessin Ennätysten kirjan hyväksytyissä kategorioissa on useita metsitykseen ja puunistutukseen liittyviä alueita. Aikaisempi yhden istutusrupeaman ennätys oli tehty Pakistanissa, jossa vuonna 2013 istutettiin 847 275 puuntainta. Yhden tunnin puunistutuksen voimassa oleva maailmanennätys puolestaan saavutettiin Bhutanissa, jossa kesäkuussa 2015 istutettiin sadan vapaaehtoisen voimin 60 minuutissa yhteensä 49 672 puuta (BBC News, 2.6.2015).

Mainokset