Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Sambialaisilla virtahevoilla näyttää olevan riittävästi vettä, jotta eläinkantaa ei tarvitsisi karsia. Kuva: iclipart.com.

Sambialaisilla virtahevoilla näyttää olevan riittävästi vettä, jotta eläinkantaa ei tarvitsisi karsia. Kuva: iclipart.com.

Eteläafrikkalaisen Sambian tasavallan hallitus on päättänyt maan eteläosassa sijaitsevan kansallispuiston suurnisäkäskannan radikaalista karsimisesta. Hallituksen kesäkuussa 2016 tekemällä päätöksellä virtahepojen (Hippopotamus amphibius) määrää vähennetään 2 000 yksilöllä. Suurten nisäkkäiden tappaminen annetaan palkatuille metsästysmuistojen keräilijöille. Perusteina virtahepokannan karsimiseen ovat hallituksen mukaan pelko, että suuret vesinisäkkäät levittävät hengenvaarallista pernaruttoa (anthrax), ja lisäksi virtahepokannan tiheys olisi hallitusarvion mukaan liian suuri. Kolmantena perusteena esitetään, että vesi on eläinten elinalueella niin matalalla, ettei vettä riitä virtahepojen lisäksi muulle eläimistölle. Eläinsuojelu- ja luontojärjestöt vastustavat voimakkaasti hallituksen lahtausaikomuksia.

Born Free Foundation -säätiön edustajien mukaan alueella ei ole pernaruttoepidemiaa, ja lisäksi South Luangwa National Park -kansallispuistossa vesialueiden vedenkorkeudet ovat olleet ylimmillään viiteen vuoteen, joten perusteita suurimpien vesinisäkkäiden tappamiseen ei olisi.

Sambian hallitus oli jo päättänyt virtahepokannan karsimisesta, mutta luopui hetkellisesti ajatuksesta luontojörjestöjen esittämien vastalauseiden jälkeen. Kesäkuun 2016 lopulla man hallituksen asiantuntijat kuitenkin vahvistivat virtahepojen tappo-ohjelman olevan välttämätön. Born Free Foundation on vedonnut jopa Sambian presidenttiin maan hallituksen tekemän päätöksen kumoamiseksi (New Scientist, 9.7. 2016).

Mainokset