Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Presidentti Xin tavoitteena on nostaa Kiina jalkapalloilun ykkösmaaksi

Jalkapalloilu on suosittua Kiinassa jo nykyisin, ja presidentillisessä suojeluksessa jättivaltion palloilutasoa ollaan nostamassa koululaisista lähtein. Kuva: IC, globaltimes.cn.

Jalkapalloilu on suosittua Kiinassa jo nykyisin, ja presidentillisessä suojeluksessa jättivaltion palloilutasoa ollaan nostamassa koululaisista lähtien. Kuva: IC, globaltimes.cn.

Maailman väkirikkain valtio, yli 1.3 miljardin asukkaan Kiina on kansainvälisen jalkapalloilun ranking-listoilla ”Suomen tasoa”, noin sijalla 80. Jättivaltion nykyinen presidentti Xi Jianping on intohimoinen (jo lapsesta saakka) länsimaisen soccer-jalkapallon kannattaja, ja presidentin suurena haaveena on nostaa Kiina maailman jalkapalloilun ykkösmaaksi lähivuosikymmeninä. Xin tukemassa ohjelmassa muun muassa perustetaan, kattavasti maan kaikkiin kolkkiin, 20 jalkapalloilukeskusta sekä 70 000 täysmittaista jalkapallokenttää vuoteen 2020 mennessä. Satojen miljoonien eurojen tasoisilla rahallisilla satsauksilla maan pääsarjaan hankitaan ulkomaalaisia huippupelaajia esimerkeiksi paikallisille. Xin tavoitteena on myös saada Kiinan järjestettäväksi jalkapalloilun maailmanmestaruuskisat ei World Cup, ja tavoitteeksi on asetettu Kiinan nousu maailman jalkapalloilun ykkösmaaksi vuoteen 2050 mennessä. Haastavaan tavoitteeseen lähdetään kiipeämään paitsi ulkomailta ostettavalla vierasavulla myös kouluttamalla omia pelaajia pienestä pitäen. Tähän tarvitaan myös koululaitosta.

Jalkapallolla on Kiinassa pitkät perinteet. Han-dynastian aikainen maalaus (ajanlaskun alun tienoilla) osoittaa pelaajien viihtyneen pelikentillä yhdessä koirien ja hanhien kanssa. Kuva: www.multipletext.com.

Jalkapallolla on Kiinassa pitkät perinteet. Han-dynastian aikainen maalaus (ajanlaskun alun tienoilla) osoittaa pelaajien viihtyneen pelikentillä yhdessä koirien ja hanhien kanssa. Kuva: multipletext.com.

Kiinan opetusministeriö ilmoitti 15.7.2016, että kaikkiaan 4 755 kiinalaista perus- ja toisen asteen koulua nimitetään jalkapalloakatemioiksi. Näissä kouluissa normaalin opetus- ja kasvatustyön ohella keskitytään ammattitaitoisen valmennuksen avulla jalkapalloilutaitojen kehittämiseen. 31 maakuntaa ja muuta hallinnollista aluetta nimettiin jalkapalloilun kehittämisalueiksi, ja näille sekä yksittäisille kouluille taataan taloudellista erityistukea jalkapalloilun edistämiseen.

Jalkapalloakatemioiksi nimetyt koulut toimivat julkisen tuen varassa ja kouluilla on velvollisuus raportoida menestyksestään ja pelaajakehityksestään säännöllisesti. Kehitysraportit ovat julkisia, ja ne tarkastetaan opetusministeriössä. Tavoitteistaan jälkeen jääneet koulut/akatemiat heivataan ohjelmasta ja ne menettävät samalla taloudelliset erityisetunsa (China.org.cn, 16.7.2016; http://www.china.org.cn/sports/2016-07/16/content_38895053.htm

Mainokset