Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Haitalliset, vaaralliset geenit siirtyvät suolistoon ruoan, juoman tai ympäristön epäpuhtauksista

Jo kaksi päivää Intiassa riittää siirtämään paikallisen bakteerikannan antibioottiresistenssin myös vierailijan elimistöön. Mumbai (Bombay). Kuva: Kai Aulio.

Jo kaksi päivää Intiassa riittää siirtämään paikallisen bakteerikannan antibioottiresistenssin myös vierailijan elimistöön. Mumbai (Bombay). Kuva: Kai Aulio.

Turistiripuli on pilannut lukemattomien matkailijoiden lomia, mutta vieraiden bakteerien aiheuttamat infektiot jäävät yleensä vain parin vuorokauden riesoiksi. Vierailla mailla oleileva matkailija voi kuitenkin saada paljon pahemmankin tartunnan, jonka seurauksena täysin terve ja hyväkuntoinen ihminen voi saada elimistöönsä bakteerikantoja, joihin tehokkaimmatkaan antibiootit eivät tehoa.

Antibioottiresistenssi – eli kyky vastustaa antibioottilääkkeiden vaikutuksia – voi kehittyä jo kahden päivän kuluessa vieraaseen ympäristöön saapumisesta, totesi hollantilaisen Maastrichtin yliopiston Lääketieteellisen keskuksen tutkija Petra Wolf Yhdysvalloissa, Bostonissa järjestetyssä The American Society for Microbiology -järjestön kokouksessa. Wolfin tutkijaryhmä seurasi pientä ryhmää ihmisiä, jotka matkustivat Kauko-idän maihin – Intiaan, Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Matkailijoilta tutkittiin uloste- ja käden ihonäytteitä päivittäin ennen matkalle lähtöä, matkakohteessa sekä kotiinpaluun jälkeen. Antibioottiresistenssiä aiheuttavia geenejä löytyi turistien elimistöstä jo parin päivän kuluessa matkakohteeseen saapumisesta.

Antibioottiresistenssiä aiheuttava geeni voi joutua matkailijan elimistöön ruoan tai juoman tai suorassa kosketuksessa ihon kautta likaisesta ympäristöstä. Geeni kulkeutuu ja säilyy toimintakykyisenä ihmisen suoliston bakteerikannassa.

Turistin saamissa geeneissä voi olla potentiaalisesti hyvinkin vaarallista antibioottiresistenssiä aiheuttavia muotoja, Wolfin ryhmän tutkimuksessa esimerkiksi kahdelta Intiaan saapuneelta matkailijalta löytyi jo kahden vuorokauden kuluessa qnrB-geeni, jonka seurauksena bakteerit muuttuvat vastustuskykyisiksi kinoloni-antibiootille.

Turistien saama antibioottiresistenssi pysyi voimassa noin kuukauden ajan matkailijoiden kotiinpaluun jälkeen. Vastustuskyvystä ei tässä pienen aineiston seurannassa ollut haittaa yhdellekään matkailijalle, jotka olivat kaikki hyväkuntoisia aikuisia. Ongelmallista tällainen vastustuskyvyn siirtyminen/syntyminen on henkilöille, joiden vastustuskyky on pysyvästi alentunut pitkäaikaissairauden tai esimerkki elinsiirron ja sitä seuraavan hylkimisenestolääkityksen takia (New Scientist, 2.7.2016).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Bakteerien antibioottiresistenssi säilyy vuosia lääkeainealtistuksen jälkeenkin. Tiedebasaari 7.3.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/03/07

Itäisen Välimeren vesissä tavattavista bakteereista jopa valtaosa osoittautui antibiooteille vastustuskykyisiksi. Tiedebasaari 6.8.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/08/06

Mainokset