Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Rahat opintotukiin otettaisiin suurituloisten verovähennyksiä leikkaamalla

Demokraattien presidenttiehdokuudesta kamppailevat Hillary Clinton ja Bernie Sander ovat molemmat ehdottaneet, että lukukausimaksuista vapautusta nelivuotisen kandidaatintutkinnon suorittajilta. Kuva: iclipart.com.

Maksuttomat yliopisto-opinnot ovat nousseet demokraattien vaaliteemaksi Yhdysvalloissa. Kuva: iclipart.com.

Yhdysvaltain syksyn 2016 presidentinvaleissa demokraattien ehdokkaaksi nouseva Hillary Clinton ”lainasi” kampanjassaan vastaehdokkaansa Bernie Sandersin ajatusta yhteiskunnan maksamista korkeakoulujen lukukausimaksuista. Maksuton yliopisto-opiskelu taattaisiin ohjelmaan hyväksytyille nelivuotisen kandidaatintutkinnon suorittamiseen.

Clintonin kampanjaorganisaation tiedotteen mukaan ehdokas ajaa mallia, jossa tietyn vuositulorajan alapuolelle jäävien perheiden jäseniltä ei perittäisi lukukausimaksuja julkisissa, valtion ja kuntien omistamissa ja ylläpitämissä yliopistoissa. Perheen tulojen katto, johon siirryttäisiin asteittain, olisi enimmillään 125 000 dollaria (noin 112 000 euroa) vuodessa. USA:n osavaltioissa on noin 700 valtionyliopistoa (state university college) sekä noin 920 pääosin 2-vuotisia, syvempiin yliopisto-opintoihin johtavia tutkintoja tarjoavaa julkista korkeakoulua (public community college – tunnetaan myös nimellä junior college).

Maksuttomuuden turvaavat perheen vuositulot olisivat ensi vaiheessa 85 000 dollaria (noin 77 000 euroa), ja tältä tasolta ylärajaa korotettaisiin 10 000 dollarilla (9 000 eurolla) aina 125 000 dollariin saakka. Koko ohjelma maksaisi yhteiskunnalle koko kattavuudessaan noin 350 miljardia dollaria (315 miljardia euroa) 10 vuoden jakson aikana. Maksuttoman yliopisto-opiskelun turvaaminen rahoitettaisiin Clintonin kampanjaorganisaation ehdotuksen mukaan leikkaamalla suurituloisimmille nykyisin myönnettäviä verohelpotuksia.

Hillary Clintonin ehdotus maksuttomista kandidaatintutkinnon opinnoista julkisissa yliopistoissa myötäilee toisen demokraattiehdokkaan, Bernie Sandersin jo aikaisemmin ehdottamaa mallia. Sandersin ehdotuksen mukainen, kattavampi tukimalli maksaisi 75 miljardia dollaria (68 miljardia euroa) joka vuosi.

Julkisten yliopistojen lukukausimaksut vaihtelevat eri osavaltioissa. Hintahaarukka vaihtelee esimerkiksi lukuvuonna 2015–2016 Wyomingin keskimäärin 5 000 dollarista (4 500 eurosta) New Hampshiren 15 000 dollariin (noin 13 500 euroon) (Newsy.com, 6.7.2016).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Yhdysvalloissa jättimäisiä opintotukia varakkaille perheille. Tiedebasaari 12.12.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/12/12

Mainokset