Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Sairaaloiden vesipula on pahimmillaan Liberiassa, jonka terveydenhuolto on todella kovilla muutenkin ebolan takia. Kuva: Daniel Berehulakfor the New York Times.

Sairaaloiden vesipula on pahimmillaan Liberiassa, jonka terveydenhuolto on todella kovilla muutenkin ebolan takia. Kuva: Daniel Berehulak for The New York Times.

Vesihuollon kehittäminen on ollut jo vuosikymmeniä muun muassa YK:n maailmanlaajuisten ohjelmien ykköstavoitteita, ja yli kahden miljardin ihmisen turvallinen vedensaanti onkin jo taattu. Mutta veden saatavuudessa on yhä dramaattisia puutteita, joiden vakavuutta harva taitaa tietää. Kuvat tropiikin kuumien ja kuivien maiden kansalaisista – useimmiten naisista ja tytöistä – jotka hakevat kannuihin vettä kilometrien päästä asumuksesta ovat turhankin tuttuja. Janon sammuttamiseen, peseytymiseen ja kodin jokapäiväisten askareiden tyydyttämiseen tarvittava vesilähde puuttuu yhä sadoilta miljoonilta kehittyvien maiden kansalaisilta. Veden saatavuus ja käyttöveden puhtaus ovat avainasemassa myös terveydenhuollossa, ja tälläkin rintamalla köyhillä kehittyvillä mailla on hengenvaarallisen paljon puutteita, osoittaa tuore yhdysvaltalaiskatsaus.

Minnesotan osavaltion Rochesterissa toimivan Mayo Clinic -sairaalan tutkijan Sagar S. Chawlan johdolla Journal of Surgical Research -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 17.6.2106 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin lääketieteellisessä kirjallisuudessa vuosina 2009–2015 julkaistujen tietojen sekä maailmanpankin maakohtaisten tilastojen avulla, kuinka yleisetsi köyhimpien ja keskitulotason valtioiden sairaaloissa on pysyvä, taattu juoksevan puhtaan veden saatavuus. Tulokset osoittavat vedenpuutteen olevan dramaattisen yleistä.

Aikaisemmin julkaistuista terveysalan selvityksistä eroteltiin tapaukset, joissa sairaaloiden ja hoitopaikkojen vedensaanti on kattavasti kuvattu. Tällaisia tapauksia eri puolilta maailmaa löytyi 19 valtion alueilta, kaikkiaan 430 sairaalasta. Näistä 283 sairaalassa (eli 66 prosentissa kuvatuista kohteista) hoitoyksiköillä oli turvallinen juoksevan veden saanti. Toisin sanoen useampi kuin joka kolmas (34 prosenttia) köyhien kehittyvien maiden sairaaloista ei pysty takaamaan lääkärien, hoitohenkilökunnan ja potilaiden käyttöön puhdasta vettä. Maakohtaiset erot ovat suuria. Vakavin tilanne on länsiafrikkalaisessa Liberiassa, joka tunnetaan sisällissotien aiheuttamista kriiseistä sekä viime vuosien vakavimmista ebola-epidemioista. Liberiassa alle 20 prosentilla sairaaloista on turvallinen puhtaan veden saatavuus. Köyhyys ei sinänsä ole ratkaisevin erottava tekijä kehittyvien maiden sairaalaoloissa, sillä esimerkiksi Bangladeshissa ja Ghanassa yli 90 prosentilla sairaaloista on käytössään turvallinen juoksevan veden jakelu.

Veden puutteen pitäisi estää useat lääketieteelliset toimenpiteet, esimerkiksi leikkaukset, joissa lääkäri ei voi pestä sen enempää käsiään kuin leikkaussalin instrumenttejakaan. Akuutissa hoitotilanteessa tällaisen sairaalan lääkärin on päätettävä, leikkaako desinfioimattomilla – pahimmassa tapauksessa pesemättömillä instrumenteilla, jolloin potilas mitä todennäköisimmin saa infektioita ja monessa tapauksessa kuolee, vain jättääkö leikkaus suorittamatta ja antaa potilaan kuolla vaivoihinsa.

Jos pysyvää vesijohtoveden jakelua ei ole, sairaalat turvautuvat säiliöautoilla tuotavaan veteen sekä keräävät sadevettä. Etenkin kuumalla ilmastovyöhykkeellä kuivuuskaudet voivat olla jopa vuosien mittaisia, jolloin paikallista sadevettä ei ole, ja pitkään säilytettävä vesivarasto – kuten säiliöautojen vesikuormatkin – ovat herkkiä likaantumiselle. Sanomattakin on selvää, että puhtaan veden saatavuuden turvaamisen täytyy olla ykkösasia kehittyvien maiden terveydenhuollon kehittämisessä (Journal of Surgical Research, Online first, 17.6.2016; http://www.journalofsurgicalresearch.com/article/S0022-4804(16)30161-5/abstract

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Turvallisen ja riittävän vesihuollon turvaaminen kaikille ihmisille olisi taloudellisesti erittäin kannattavaa. Tiedebasaari 3.2.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/02/03

Turvallisen talousveden puute yhä noin miljardin ihmisen ongelma. Tiedebasaari 28.9.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/09/28

Mainokset