Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Töyhtöiibis on erittäin uhanalainen laji, jota Turkin ympäristöviranomaiset suojelevat Syyrian sisällissodan vaaroilta. Kuva: Focusing On Wildlife.com.

Töyhtöiibis on erittäin uhanalainen laji, jota Turkin ympäristöviranomaiset suojelevat Syyrian sisällissodan vaaroilta. Kuva: Focusing On Wildlife.com.

Turkin metsä- ja vesiasioista vastaava ministeriö kertoo kahlitsevansa Turkin ja Syyrian rajamailla asuvien, erittäin harvinaisten töyhtöiibis -lintujen (Geronticus eremita) muuttomatkan kohti etelää. Syy uhanalaisten lintujen sulkemiseen häkkeihin on lähihistorian kokemuksissa. Normaalisti etelään, lähinnä itäafrikkalaiseen Etiopiaan, muuttavat linnut palaavat, mutta jo neljänä peräkkäisenä vuotena suuri osa Turkista lähteneistä töyhtöiibiksistä on jäänyt palaamatta. Varotoimena etenkin Turkin eteläisen naapurin Syyrian sotatoimialueiden levottomuuksille ja laittomuuksille Turkin suojeluviranomaiset pitävät 200 iibikset häkkeihin suljettuina estäen näin lintuja lentämästä todennäköiseen kuolemaan.

Turkin puolella – lähellä Syyrian rajaa – sijaitseva Birecikin alue on tärkeä töyhtöiibisten lisääntymisaluetta. Hurriyet-sanomalehden mukaan jo neljänä peräkkäisenä vuotena Birecikistä etelään muuttaneita töyhtöiibiksiä on jäänyt palaamatta. Syitä erittäin uhanalaisiksi luokiteltujen lintujen katoamiseen ei ole varmistettu, mutta muuttolento Syyrian epävakaisilla sotatoimialueilla on vaarallista, eikä esimerkiksi salametsästystä voi sulkea pois mahdollisena lintujen katoamisen syynä.

Töyhtöiibisten suojelun ja hyvinvoinnin edistäminen on ollut myönteinen esimerkki Turkin ja Syyrian rauhanomaisesta yhteistyöstä, joka on näinä päivinä valitettavasti hiipunut. Vuonna 2010 Turkista lahjoitettiin kuusi iibistä Syyriaan vahvistamaan ja elvyttämään vain neljän yksilön kokoiseksi kutistunutta paikallista populaatiota. Näiden kotoutettujen lintujen ja Syyrian alkuperäisten iibisten kohtaloista ei ole tietoja sodan vuosilta.

Valtaosa töyhtöiibisten kokonaiskannasta elää Marokossa, mutta tuon pääkannan linnut ovat paikallisia, eivätkä ne muuta tai vaella muille alueille (BBC News, 6.7.2016; http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-36723638