Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Maailman kuuluisimpiin hiekkarantoihin lukeutuva Ipanema Beach sai ikävää julkisuutta vesianalyysien tiedoista. Kuva: tripandtravelblog.com.

Maailman kuuluisimpiin hiekkarantoihin lukeutuva Ipanema Beach sai ikävää julkisuutta vesianalyysien tiedoista. Kuva: tripandtravelblog.com.

Kesän 2016 olympialaiset Brasilian Rio de Janeirossa ovat olleet kiusallisen paljon julkisuudessa tapahtumapaikan ja -ajan terveydellisten riskien takia. Eniten huolta – ja jopa vaatimuksia kisojen siirtämisestä/peruuttamisesta – on aiheuttanut Zika-viruksen yleistyminen alueella. Olympialaisiin osallistuvien urheilijoiden terveyttä suoraan uhkaavaksi on arvioitu Rion edustan merenlahden vedenlaatu. Purjehdus- ja triathlonlajien suorituspaikkojen vesi on todettu erittäin saastuneeksi, vaikka kisajärjestäjät olivat luvanneet saaneerata kelvottomat jätevedenpuhdistuslaitokset ennen olympialaisia. Kaupungin edustajat ovat myöntäneet, että vain 51 prosenttia Rion lähivesiin laskettavista jätevesistä puhdistetaan asianmukaisesti. Olympialaisten hakuprosessissa kaupunki lupasi vuonna 2009, että puhdistusaste on kisojen alkaessa vähintään 80 prosenttia.

Vain nelisen viikkoa ennen kesäolympialaisten avajaisia paikalliset viranomaiset myönsivät löytäneensä Rio de Janeiron maailmankuuluilta – ja miljoonia turisteja houkuttelevilta – uimarannoilta sekä olympialaisten purjehduslajien tapahtumapaikkojen vedestä antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja, ”superbakteereja”, jollaisiksi nämä sairastumisriskiä aiheuttavat ja lääkkeillä hallitsemattomat mikrobit julkisuudessa tunnetaan. Rantavesissä havaittiin muun muassa karbapeneemi-antibiooteille vastustuskykyisiä enterobakteereja.

Tutkija Renato Picao kertoi uutistoimisto CNN:n haastattelussa, että Rion lähivesien superbakteerit ovat mitä todennäköisimmin joutuneet mereen käsittelemättömistä sairaaloiden jätevesistä.

Vaarallisia bakteereja löydettiin turistien suosimalta Ipaneman uimarannalta ja ainakin kolmelta muulta hiekkarannalta. Lisäksi vaarallisten bakteerien määrät ovat korkeita Guanabara Bay -lahtea rajaavilla rannoilla. Näissä vesissä suoritetaan olympialaisten purjehduslajit (CNN/ TIME Magazine, 5.7.2016; http://time.com/4393082/rio-de-janeiro-super-bacteria-olympics/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Bakteerien antibioottiresistenssi säilyy vuosia lääkeainealtistuksen jälkeenkin. Tiedebasaari 7.3.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/03/07

Itäisen Välimeren vesissä tavattavista bakteereista jopa valtaosa osoittautui antibiooteille vastustuskykyisiksi. Tiedebasaari 6.8.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/08/06

KOK vakuuttaa Rion olympialaisten olevan turvalliset saastevaroituksista huolimatta. Tiedebasaari 27.4.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/04/27

 

 

Mainokset