Avainsanat

, , , , , , , ,

Kouluissa myös turhan paljon epäpäteviä sijaisia

Brittikouluissa valitettavan monen opettajan työ jää lyhyeksi pätkäkaudeksi. Kuva: iclipart.com.

Brittikouluissa valitettavan monen opettajan työ jää lyhyeksi pätkäkaudeksi. Kuva: iclipart.com.

Opettajan työ on vaativaa – ja monen mielestä aliarvostettua ja alipalkattua. Opettajapula puolestaan on yksi lasten ja nuorten tulevaisuuden menestystä hidastavista tekijöistä, joihin yhteiskuntien tulisi reagoida ajoissa. Pula pätevistä opettajista on kuitenkin jokseenkin yleismaailmallinen ongelma, eikä Iso-Britannia – maailmankuuluista yliopistoistaan huolimatta – ole poikkeus. Uuden selvityksen mukaan opettajan virkaan tai toimeen astuneista henkilöistä joka neljäs luopuu opetustyöstä jo alle kolmessa vuodessa.

Britannian opetusministeriön selvityksen mukaan saarivaltakunnn kouluissa oli vuoden 2015 lopulla kaikkiaan 503 000 opettajaa. Varsinaisten opettajien lisäksi luokkahuoneissa lapsia ja nuoria on opastamassa suuri joukko assistentteja ja avustajia. Opetushenkilökunnan kokonaismäärä olikin lähes kolminkertainen varsinaisiin opettajanvirkoihin nähden – yhteensä runsaat 1.4 miljoonaa henkilöä. Edellisvuoteen verrattuna opetushenkilökunnan kokonaisvahvuus kasvoi kolmella prosentilla.

Opetushenkilökuntaan rekrytoitavien henkilöiden lukumäärän kasvun rinnalla on vallalla kuitenkin vastakkainen ilmiö – opettajien luopuminen opetusvirasta hyvin pian töiden aloittamisen jälkeen. Opetusministeriön tiedotteen mukaan opettajien virassa ja toimissa pysyvyys on jokseenkin vakiota, mutta tilastoluvut kertovat negatiivisesta suuntauksesta.

Vuonna 2014 brittiopettajista 77 prosenttia oli opetustyössä kolme vuotta töiden aloittamisen jälkeen, mutta vuonna 2015 vastaava luku oli vain 75 prosenttia.

Määrällisen vajauksen lisäksi Britannian koululaitosta vaivaa opettajien puutteellinen muodollinen pätevyys. Uusimman tilaston mukaan viisi prosenttia opettajista olivat muodollisesti epäpäteviä.

Palkkavertailuissa on aina huomioitava paikalliset ja eri maiden hintatasot, joten suorat punta- ja eurovertailut eivät kerro koko totuutta palkan ostovoimasta. Koulujen opettajanviroissa toimineiden opettajien keskipalkka oli 34 600 puntaa (noin 42 000 euroa) vuonna 2015, mikä oli 400 puntaa (noin 480 euroa) enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Nopea työstä/virasta luopumisen lisäksi opettajien vähäistä viihtymistä kouluissa osoittanee sairauspoissaolojen lisääntyminen. Vuonna 2015 brittiopettajilla oli yhteensä 2.2 miljoonaa sairauspäivää eli 10 000 poissaolopäivää enemmän kuin vuotta aikaisemmin (The Times, 1.7.2016).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Opettajat eniten palkatonta ylityötä tekevä ammattiryhmä Britanniassa. Tiedebasaari 12.3.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/03/12

 

 

 

Mainokset