Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Partakorppikotka on Euroopan pienikokoisin ja harvinaisin korppikotka, uhanalaiseksi luokiteltu laji, jonka kannan taannoinen romahdus oli ihmisen syytä – ja onneksi ihmistoimin laji voi palata entisille kotiseuduilleen. Kuva: Projectvulture.org.za.

Partakorppikotka on Euroopan pienikokoisin ja harvinaisin korppikotka, uhanalaiseksi luokiteltu laji, jonka kannan taannoinen romahdus oli ihmisen syytä – ja onneksi ihmistoimin laji voi palata entisille kotiseuduilleen. Kuva: Projectvulture.org.za.

Maanosamme kookkaimpiin petolintuihin lukeutuva partakorppikotka (Gypaetus barbatus) kuuluu jälleen Italian Alppien eläimistöön – yli sadan vuoden poissaolon jälkeen. Partakorppikotka on raadonsyöjä, jonka olemassaoloa uhkaavat monet pääosin ihmisen aiheuttamat tekijät kuten rakentaminen ja muut maankäytön muutokset, karjatalouden levittäytyminen vuoristoseuduille, salametsästys ja viime vuosikymmeninä paljon huomiota saanut karjataloudessa käytettävien lääkkeiden (etenkin diklofenaakin) aiheuttamat myrkytyskuolemat. Italian Alpeilta partakorppikotkan pysyvä kanta hävisi/hävitetiin reilu vuosisata sitten, mutta lajia on yritetty määrätietoisesti palauttaa vanhoille kotiseuduilleen. Ranskan Alpeille lajia alettiin kotiuttaa uudelleen 1980-luvun lopulla, ja Italian Alpeilla sijaitsevan Stelvion kansallispuiston alueille vapautettiin vuosien 2000 ja 2008 välillä 11 partakorppikotkaa.  Vuonna 2015 laji sai ensimmäisen poikasen uudelleen kotiutetussa kannassa, ja kesäkuussa 2016 paikalliset asiantuntijat vakuuttivat partakorppikotkan palanneen Italian Alpeille.

Partakorppikotkan levinneisyysalue on laaja, Etelä-Euroopasta ja Kaukasian vuoristoista Pohjois-Afrikkaan ja idässä Nepalin ja Intian niemimaan vuoristo- ja ylänköseuduille. Stelvion kansallispuisto on Italian laajin suojelualue Trentinon, Alto Adigen ja Lombardian vuoristoisilla seuduilla (ANSA.it. 17.6.2016; http://www.ansa.it/english/news/2016/06/17/bearded-vulture-flies-in-italy-alps-once-more_ef8db0f9-a394-4861-8462-23623f9495f8.html

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Karjalle annettu tulehduskipulääke tappanut 99 prosenttia Intian korppikotkista. Tiedebasaari 15.10.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/10/15

Mainokset