Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Monet valtiot, USA mukaan lukien, käyttävät intialaista kantorakettiohjelmaa

PSLV-C34 -kantoraketti on Intian avaruusohjelman työjuhta, jonka palveluksia käyttävät monet muutkin valtiot satelliittiensa kuljettamiseen avaruuden kiertoradoille. Kuva: Vikram Sarabhai Space Centre, India, vssc.gov.in.

PSLV-C34 -kantoraketti on Intian avaruusohjelman työjuhta, jonka palveluksia käyttävät monet muutkin valtiot satelliittiensa kuljettamiseen avaruuden kiertoradoille. Kuva: Vikram Sarabhai Space Centre, India, vssc.gov.in.

Intia on noussut avaruustutkimuksen ja -sovellusten kärkimaiden joukkoon. Viimeisin näyttö yli miljardin asukkaan valtion saavutuksista on 22.6.2016 Etelä-Intiassa, Andhra Pradeshin osavaltiossa sijaitsevalta Satish Dhawan Space Centre -asemalta laukaistu PSLV-C34 (Polar Satellite Launch Vehicle) -kantoraketti, joka kuljetti kiertoradoille 20 satelliittia. Eri korkeuksille asetelluista satelliiteista pääosassa on intialainen Cartosat-2 -satelliitti, jonka tehtäviin kuuluu maapallon luonnonvarojen kartoitus, maankäytön muutosten seuranta sekä tarkkojen paikkatietojen välittäminen. satelliittiohjelmasta vastaa Intian Avaruustutkimusorganisaatio ISRO (Indian Space Research Organisation).

Intialaisittain ennätyksellisellä laukaisulla kuljetettiin avaruuteen kolme intialaista, 13 yhdysvaltalaista, kaksi kanadalaista satelliittia sekä saksalainen ja indonesialainen satelliitti. Uusimmalla lennolla PSLV-C34 aloitti satelliittien sijoittelun avaruutta kiertämään 17 minuuttia laukaisin jälkeen. Lennon erityispiirre on satelliittien sijoittelu eri korkeuksille, omille kiertoradoilleen. Kantoraketin neljäs vaihe käynnistettiin uudelleen kahdesti, ja näin eri satelliitteja saatiin sijoitetuksi eri korkeuksille.

Aikaisemmalla lennolla Intia on vienyt kerrallaan 10 satelliittia vuonna 2008. Kaikkien aikojen määrällistä ennätystä pitää hallussaan Venäjä, jonka Dnepr-raketti kuljetti kiertoradoille yhdellä lennolla kaikkiaan 37 satelliittia. Intia aloitti ulkomaisten satelliittien kuljettamisen avaruuteen vuonna 1999, ja toistaiseksi muiden maiden laitteita on nostettu kiertoradoille yhteensä 57 kappaletta.

Kantorakettisarjan 36. laukaisukerralla 320 tonnia painava PSLV-C34 kuljetti 20 satelliittia, joiden paino oli yhteensä 1 288 kiloa. 727.5-kiloinen Cartosat-2 on kuorman painavin ja suurin ja painavin laite (The Times of India, 22.6.2016; http://timesofindia.indiatimes.com/home/science/India-sets-new-record-in-space-mission-PSLV-C34-successfully-injects-20-satellites-into-orbit/articleshow/52862382.cms

 

Mainokset