Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Olympialaisissa otettavat näytteet tutkitaan ulkomailla

Rio de Janeiron 2016 olympialaisten ja paraolympialisten dopingvalvonnan näytteiden analysoijaksi määrätty laboratorio on määrätty toimintakieltoon. Kuva: Divulgação, Ministério do Esporte.

Rio de Janeiron 2016 olympialaisten ja paraolympialisten dopingvalvonnan näytteiden analysoijaksi määrätty laboratorio on määrätty toimintakieltoon.
Kuva: Divulgação, Ministério do Esporte.

Urheilupiirejä keskusteluttavat ja joskus järkyttävätkin dopinguutiset ovat jatkuvasti otsikoissa, mutta dopingongelma ei kosketa ainoastaan vilpillisesti toimivia kisailijoita tai valmennuspiirejä. Epäselvyyksiä löytyy dopingvalvonnan sisältäkin. Kansainvälinen Antidopingtoimikunta WADA (The World Anti-Doping Agency) ilmoitti 22.6.2016 sulkevansa/asettaneensa toimintakieltoon Rio de Janeirossa toimivan, olympialaisten tutkimuskeskukseksi määrätyn laboratorion. WADAn mukaan Brasilian dopingvalvonnan laboratorio (Laboratório Brasileiro de Controle de Dopagem – LBCD – LADETEC / IQ – UFRJ) ei täytä kansainvälisen International Standard for Laboratories (ISL) -organisaation asettamia vaatimuksia.

WADAn ilmoituksen mukaan Rion laboratorio ei saa toistaiseksi tutkia veri- tai virtsanäytteitä, ennen kuin puolueeton asiantuntijaselvitys n taannut toimitilojen ja analyysien asianmukaisuuden. Paikallisen laboratorion hyllytys ei kuitenkaan johda – eikä saa johtaa – minkäänlaisiin viivytyksiin tai epäilyksiin dopingvalvonnan kattavuudessa ja luotettavuudessa. WADAn johtajistoon lukeutuva Olivier Niggli ilmoitti, että Rion laboratorioon tutkittaviksi aiotut näytteet kuljetetaan mahdollisimman nopeasti ja valvotusti hyväksyttyihin laboratorioihin eri puolilla maailmaa.

Rio de Janeiron olympialaisten sekä näitä seuraavien paraolympialaisten dopingvalvontaan Rion laboratorion hyllytys ei WADAn vakuuttelujen mukana vaikuta mitenkään. Kisajärjestäjät eivät voi tai saa teettää analyysejä paikallisessa laboratoriossa ilman WADAn lupaa, joka heltiää vasta perusteellisen puolueettoman, ulkopuolisen arvioinnin jälkeen (WADA, The World Anti-Doping Agency, 24.6.2016; https://www.wada-ama.org/en/media/news/2016-06/wada-suspends-accreditation-of-rio-laboratory

Mainokset