Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Ruokailutavat periytyvät usein oppimisen seurauksena, mutta tätäkin vakavampaa näyttää ainakin eläinkokeiden perusteella olevan epäterveellisen ruokavalion aiheuttama sairastumisriski jopa lasten-lasten-lapsille. Kuva: iclipart.com.

Ruokailutavat periytyvät usein oppimisen seurauksena, mutta tätäkin vakavampaa näyttää ainakin eläinkokeiden perusteella olevan epäterveellisen ruokavalion aiheuttama sairastumisriski jopa lasten-lasten-lapsille. Kuva: iclipart.com.

Raskausaikana tai tätä edeltävänä aikana epäterveellisesti syövä tuleva äiti tekee karhunpalveluksen tyttären-tyttären-tyttärilleen, sillä runsasrasvaisen ja runsassokerisen ruokavalion aiheuttamat aineenvaihdunnan häiriöt voivat ilmaantua jopa kolme sukupolvea myöhemmin, osoittavat yhdysvaltalaisten eläinkokeiden tulokset.

St. Louisin kaupungissa, Missourin osavaltiossa toimivan Washington University School of Medicine -laitoksen professorin Kelle H. Moleyn johdolla Cell Reports -tiedelehdessä kesäkuussa 2016 julkaistussa tutkimuksessa hiirille annettiin erittäin rasva- ja sokeripitoista ravintoa. Jyrsijöiden ruoassa oli 60 prosenttia rasvaa ja 20 prosenttia sokeria kuuden viikon ajan ennen hedelmöitystä ja vielä raskauden ja imetyksen aikana. Tällaista luonnottoman epäterveellistä ravintoa nauttineiden jyrsijöiden jälkeläisillä oli kolmannessa polvessa – eli tyttären-tyttären-tyttärillä – merkittävän paljon insuliiniresistenssiä sekä muita aineenvaihdunnan häiriöitä, vaikka nämä kolmannen sukupolven edustajat sekä kaksi sukupolvea näitä aikaisemmin (eli tutkittujen hiirten vanhemmat ja isovanhemmat) olivat syöneet normaalia, terveellistä ravintoa.

Diabetes-sairauden tunnusmerkkeihin lukeutuvan insuliiniresistenssin lisäksi kolmannen sukupolven hiirillä havaittiin rakenteellisia häiriöitä solujen ja elimistön energia-aineenvaihdunnasta vastaavissa mitokondrioissa. Rakenteellisten muutosten perusteella voidaan päätellä, että hiirillä on ollut muutoksia mitokondrion DNA:ssa, joka periytyy vain naaraiden kautta.

Naaraiden ruokavalion vaikutusten periytyminen on tutkijoiden mukaan erityisen huolestuttavaa nyky-yhteiskunnassa, jossa lihavuudesta on tullut suoranainen kansantauti. Esimerkiksi Britanniassa jopa puolet raskaana olevista naisista luokitellaan lihaviksi tai ylipainoisiksi (Cell Reports 16, 28.6.2016; http://www.cell.com/cell-reports/pdf/S2211-1247(16)30663-5.pdf

Mainokset