Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Tietoa sairauksista haetaan internetistä vain, mikä kyseisiä tauteja on liikkeellä tai on syytä epäillä tartunnan mahdollisuutta.

Tietoa sairauksista haetaan internetistä vain, mikä kyseisiä tauteja on liikkeellä tai on syytä epäillä tartunnan mahdollisuutta.

Lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset tuskailevat usein asiakkaista, jotka ovat käyttäneet internetin palveluja omien, todellisten ja/tai kuviteltujen vaivojensa tulkinnassa. Vastaanotolle ”varman” diagnoosin kanssa lääkitystä hakemaan tulevat asiakkaat ovat vain osa internetin ja terveydenhuollon kumppanuutta. Kansalaisten google-haut voivat olla jopa virallisen terveydenhuollon tiedostoja ja tilastoja parempi keino sairauksien seurannassa, osoittaa rokotuskattavuuden vaikutuksia arvioinut yhdysvaltalaistutkimus. Kohteena olivat eri maissa toteutetut vesirokko-rokotukset.

Michiganin yliopiston tutkijan Kevin M. Bakkerin johdolla Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS- (Proceedings of the National Academy of Sciences)  julkaisusarjan kesäkuun 2016 numerossa ilmestyneessä tutkimuksessa verrattiin eri maissa toteutettujen, vesirokkoa aiheuttavaa Varicella zoster -virusta vastaan annettujen rokotusten sekä vesirokko (chickenbox) -hakusanalla tehtyjen google-hakujen yhteyksiä. Vertailu osoitti, että maissa, joissa rokotuskampanja oli toteutettu viimeisen vuosikymmenen kuluessa, vesirokkoaiheiset internet-haut olivat selvästi vähentyneet välillä 2004–2015.

Vesirokko-rokotuskampanjoita on toteutettu muun muassa Australiassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Uudenlaisen lähestysmistavan lääketieteen arviointiin omaksuneet tutkijat korostavat, että tällainen ”digitaalinen epidemiologia” on virallisten tilastojen keräämistä helpompi ja nopeampi tapa saada hyvä yleiskuva terveydenhuollon tuloksista (PNAS, June 2016; http://www.pnas.org/content/113/24/6689.abstract

 

 

 

 

Mainokset