Avainsanat

, , , , ,

Puoli miljoonaa opettajaa puuttuu, yksiopettajaisissa kouluissa ryhmäkoko jopa 50–100 oppilasta

Intialaisten koulujen ryhmäkoot ovat ylisuuria, ja yksiopettajaisissa kouluissa opetuksen säännöllisyys on usein kyseenalaista. Kuva: David Levene, The Guardian.

Intialaisten koulujen ryhmäkoot ovat ylisuuria, ja yksiopettajaisissa kouluissa opetuksen säännöllisyys on usein kyseenalaista. Kuva: David Levene, The Guardian.

Joka kymmenes intialainen koulu toimii yhden opettajan varassa, minkä seurauksena eri ikäiset ja eri tasolla olevien oppilaiden määrät nousevat opetusryhmissä usein jopa 50–100 lapseen. Opettajapulan lasketaan heikentävän ainakin kahdeksan miljoonan intialaislapsen koulunkäyntimahdollisuuksia – ja puuttuvan opetuksen takia miljoonien intialaisten tulevaisuuden menestymismahdollisuudet on viety jo aivan liian varhain. Opettajapula on arkipäivän todellisuuta monissa 1.3 miljardin asukkaan Intian osavaltiossa, vaikka kaikkien lasten tasavertainen ja kattava koulunkäyntioikeus taattiin – periaatteessa – jo vuonna 2010 valtakunnallisesti sitovaksi hyväksytyllä koulutusoikeuksien lailla (Right to Education Act).

Jokaisessa intialaisessa koulussa tulisi olla vähintään kaksi opettajaa, mutta pätevistä – ja epäpätevistäkin – opettajista on huutava pula. Valtakunnallisessa asiantuntijaselvityksessä 25.5.2016 arvioitiin, että Intian koululaitoksesta puuttuu ainakin puoli miljoonaa opettajaa. Opettajapulaa ei ole pystytty helpottamaan, vaikka opetussektorin valtakunnallisia määrärahoja on lisätty, esimerkiksi budjettivuodeksi 2015 opettajien palkkaamiseen varattiin yli neljännes enemmän varoja kuin vuotta aikaisemmin. Koulutus- ja sivistysasioista vastaava ministeriö on syyttänyt peruskoulutuksen heikkouksista osavaltio- ja paikallishallinnon tehottomuutta, mutta todelliset syyt lastenoikeuksia loukkaavaan nykytilaan ovat selvittämättä.

Yksiopettajaisten koulujen oppilaat kärsivät ylisuurista opetusryhmistä jokaisena koulupäivänä, mutta tätäkin suurempi ongelma on opettajien – niin pätevien kuin epäpätevien sijaisten – poissaolot: Opettajan sairastuminen tai muusta syystä johtuva poissaolo merkitsevät lapsille kouluttomia koulupäiviä (The New Indian Express, 19.6.2016; http://www.newindianexpress.com/thesundaystandard/Plight-of-education-Almost-1.5-lakh-schools-in-India-are-run-by-single-teacher/2016/06/19/article3488930.ece

Mainokset