Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Monsuunikauden salamaniskujen uhreja vuosittain yli 2 000

Ukkosella ei ole järkevää oleilla avoimessa maastossa, yksittäisen puun alle sateensuojaan hakeutumisesta puhumattakaan. Kuva: Livemint.com.

Ukkosella ei ole järkevää oleilla avoimessa maastossa, yksittäisen puun alle sateensuojaan hakeutumisesta puhumattakaan. Kuva: Livemint.com.

Kaakkois-Aasian maissa odotetaan monsuunisateita tuomaan kauan kaivattua kosteutta rutikuiville viljelysmaille ja täyttämään kuivuneita vesialtaita, mutta elintärkeillä sateilla on myös ikävä haittapuolensa. Joka vuosi rankkasateiden jälkeiset tulvat aiheuttavat mittaamattomia inhimillisiä ja taloudellisia menetyksiä, joita vastaan on hyvin vaikea suojautua. Monsuunikauden draamaan kuuluvat myös rajut ukkosmyrskyt, joiden aikana salamaniskut surmaavat paljon ihmisiä ja karjaa. Vuoden 2016 monsuuni alkoi monilla alueilla tavanomaista myöhemmin, ja myrskyt ovat olleet hyvin voimakkaita, mikä näkyy myös kuolemansyytilastoissa. Yhden ukkosrintaman edetessä Pohjois-Intian osavaltioissa kahden vuorokauden aikana yli sata ihmistä kuoli suoraan salamaniskun seurauksena.

Salamaniskut vaativat ihmishenkiä etenkin kahdessa osavaltiossa. Biharissa salamaniskuihin kuoli yhden myrskyrintaman aikana ainakin 56 ihmistä, ja Uttar Pradeshin osavaltiossa uhreja oli ainakin 42. Kaikkiaan pohjoisen Intian alueella kuoli salamaniskuihin tämän yhden ukkosrintaman kuluessa ainakin 112 ihmistä. Uhrien määrät ovat ensi tietoja myrskyn jälkeen, ja viranomaisten mukaan salamaniskuihin kuolleita on todennäköisesti enemmänkin syrjäisillä seuduilla, joilta tietoja on vaikea saada.

Valtaosa salamaniskujen uhreista oli maaseudun asukkaita ja työntekijöitä, jotka ovat olleet avoimilla viljelysaukeilla tai hakeutuneet – vastoin niin kutsuttua terveen järjen ohjetta – sateensuojaan korkeiden puiden alle.

Tilastojen mukaan salamaniskut aiheuttavat yli kymmenesosan luonnonilmiöistä johtuvista kuolemantapauksista Intiassa. Vuoden 2005 jälkeisissä, vertailukelpoisissa tilastoissa kesä-syyskuun välisen monsuunikauden aikana salamaniskuihin kuolleiden ihmisten lukumäärä on ollut vuosittain yli 2 000 (DNAIndia, 23.6.2016; http://www.dnaindia.com/india/report-lightning-strikes-kill-over-100-2226721

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Salamaniskut surmasivat 64 ihmistä Bangladeshissä parin päivän ukkosmyrskyssä. Tiedebasaari 15.5.2016: https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/05/15

Tiesitkö? Mikä salama oikein on, ja kuinka kaukana se iski? Tiedebasaari 7.8.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/08/07

 

Mainokset