Avainsanat

, , , , , , , , ,

IIASA = Kansainvälinen sovelletun systeemianalyysin instituutti

IIASA logoVuosikymmenien uskonnollisten, poliittisten ja sotilaallisten kumousten jälkeen Iran on palaamassa kansainvälisen yhteisön toimivaksi ja hyväksytyksi jäseneksi. Kiistellyn – ja kielletyn – ydinohjelmansa lopettaneen ja YK:n tarkastuksiin alistuneen valtion vastaiset talouspakoteet on pääosin purettu, ja Iran on pääsemässä normaaliin elämään. Normalisointia on myös tieteen ja korkeimman opetuksen rintamilla. Iranilaiset yliopistot ovat solmineet yhteistyösopimuksia muun muassa italialaisten korkeakoulujen kanssa. Uusimpana myönteisenä viestinä Iranin aseman muuttumisesta on maan hyväksyminen Kansainvälisen systeemianalyysi-instituutin (Kansainvälinen sovelletun systeemianalyysin instituutti) IIASA:n (International Institute for Applied Systems Analysis) jäseneksi.

Kansainvälinen monitieteellisen yhteistyön organisaatio keskittyy suuriin, maailmanlaajuisiin kysymyksiin, joita mikään valtio tai organisaatio ei pysty yksin hallitsemaan. IIASAn kohdelistoilla ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, valtamerien tila, metsien hakkuut ja metsätuhot, aavikoituminen, kansainväliset muuttoliikkeet jne.

Itävallan Laxenburgissa päämajaansa pitävän organisaation jäseniä on ollut 23, ja järjestyksessään 88:s järjestön yleiskokouksen jäsenmaat hyväksyivät yksimielisesti Iranin uudeksi täysivaltaiseksi jäseneksi.  Kutakin valtiota edustaa IIASA:n toiminnassa kansallinen tiedeorganisaatio kuten valtiollinen tiedeakatemia tai tutkimussäätiö. Suomen virallinen edustaja IIASA:n toiminnassa on Suomen Akatemia (IIASA / Mehr News Agency, 19.6.2016; http://en.mehrnews.com/news/117475/

IIASA:n jäsenmaat (24): Alankomaat, Australia, Brasilia, Egypti, Etelä-Afrikan tasavalta, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Iran, Iso-Britannia, Itävalta, Japani, Kiina, Malesia, Meksiko, Norja, Pakistan, Ruotsi, Saksa, Suomi, Ukraina, Venäjä, Vietnam, Yhdysvallat.

Mainokset