Avainsanat

, , , , , , , ,

Damien Hirstin teos ottaa yksiselitteisesti kantaa Britannian EU-jäsenyyden puolesta ja eroa eli brexitiä vastaan. Kuva: Damien Hirst. Twitter.com.

Damien Hirstin teos ottaa yksiselitteisesti kantaa Britannian EU-jäsenyyden puolesta ja eroa eli brexitiä vastaan. Kuva: Damien Hirst. Twitter.com.

Britannian ja pitkälti myös Euroopan unionin tulevaisuutta määräävä kansanäänestys 23.6.2016 saarivaltakunnan EU-jäsenyydestä on jakanut kansaa kahteen jyrkästi erimieliseen leiriin. Valtaosa Britannian yliopistojen ja korkeakoulujen henkilökunnasta ja opiskelijoista on julkisesti puoltanut jäsenyyden jatkamista. Samoilla linjoilla ovat olleet sadat maailmankuulut – ja varsinkin Brittein saarilla suositut  – kuvataiteilijat, säveltäjät, kirjailijat, kulttuurihallinnon asiantuntijat, muusikot sekä elokuva-ja teatterinäyttelijät. Jo alkuvuodesta 2016 yli 300 taiteilijaa allekirjoitti julkisen kirjeen, jossa kulttuuripersoonat vetosivat EU-jäsenyyden jatkamisen puolesta moniin henkisiin ja taloudellisiin syihin tukeutuen. Mukana olivat meilläkin tutut ja suositut tekijät kuten kirjailija John le Carre ja näyttelijät Jude Law ja  Benedict Cumberbath (BBC, 20.5.2016; http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36338220

Juuri kansanäänestyspäivän alla yksi aikamme kuuluisimmista – ja teosten myyntihinnoilla arvioituna arvokkaimmista nykytaiteilijoista, Damien Hirst, esitti instagram-sivullaan oman EU-puoltonsa julkaisemalla aiheiltaan selkeästi EU-myönteisiä teoksia. Kolmessa taustaltaan erivärisessä teoksessa on suurikokoinen IN-teksti muodostettuna Damien Hirstin tuotannosta tutuista sinisistä perhosista (ArtnetNews, 22.6.2016; https://news.artnet.com/people/damien-hirst-wants-britain-in-eu-524231

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Yliopistoväki lähes yksimielisesti Britannian EU-jäsenyyden kannalla. Tiedebasaari 20.6.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/06/20

Nobel-voittajat vetoavat Britannian EU-jäsenyyden puolesta. Tiedebasaari 12.6.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/06/12

 

Mainokset