Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Käsittelee 115 miljardia tehtävää sekunnissa

Tietojenkäsittelyn teho ja nopeus lisääntyvät erittäin nopeasti. Tuhannen mikroprosessorin sirun kyky ylittää nykyisten kannettavien tietokoneiden tehon satakertaisesti. Kuva: Catchnews.com.

Tietojenkäsittelyn teho ja nopeus lisääntyvät erittäin nopeasti. Tuhannen mikroprosessorin sirun kyky ylittää nykyisten kannettavien tietokoneiden tehon satakertaisesti. Kuva: Catchnews.com.

Tietojenkäsittelyn teknologia kehittyy huimaavan nopeasti, ja uusia innovaatioita ja aikaisempien keksintöjen parannuksia julkistetaan usein. Todellinen virstanpylväs datankäsittelyn alueella on yhdysvaltalaisen Kalifornian yliopiston tutkijoiden kehittämä mikrosiru, jossa on tuhat itsenäisesti toimivaa prosessoria. KiloCore -mikrosiru on paitsi erittäin suorituskykyinen ja nopea myös hyvin energiatehokas. KiloCore -mikrosiru esiteltiin 16.6.2016 Havaijin Honolulussa järjestetyssä symposiumissa.

University of California, Davis -yliopiston Sähkö- ja tietokonetekniikan osaston kehittämän ja IBM-yrityksen valmistaman KiloCore -mikrosirun laskentateho on parhaimmillaan 1.78 triljoonaa toimitusta sekunnissa. Triljoona merkitsee miljoona kertaa miljoona eli 1012 (1 000 000 000 000).

Jokainen tuhannesta yksittäisestä prosessorista voi toimia itsenäisesti toteuttaen omaa tehtäväänsä. Tällainen tehtävien hajauttaminen lisää merkittävästi paitsi kokonaistehoa myös nopeutta verrattuna tavanomaisiin siruihin, joissa on erillisten yksiköiden tulokset kokoava keskusyksikkö. Erillisten prosessorien itsenäinen toiminta on myös keskitettyjä kokonaisuuksia energiatehokkaampaa, sillä erilliset prosessorit voivat sulkeutua oman tehtävänsä toteutettuaan. Ennätyksellisellä 1.78 gigaherzin (GHz) kellotaajuudella toimivat prosessorit siirtävät dataa suoraan toisilleen, mikä sekin on nopeutta ja energiatehokkuutta lisäävä ominaisuus.

KiloCore -sirun kehittäjätiimin johtaja, UCLAn professori Bevan Baas toteaa sirun olevan saatavilla olevista mikrosiruista energiatehokkain. Yksikön tuhat prosessoria voivat suorittaa 115 miljardia toimitusta/laskua sekunnissa, ja kaikki tämä vaatii ainoastaan 0.7 wattia energiaa. KiloCoren täysipainoinen toiminta onnistuu vain yhden tavallisen AA-kokoisen pariston antamalla energialla. KiloCoren tehoa tavallisiin markkinoilla oleviin tekniikoihin kalifornialaistutkijat vertaavat toteamalla sirun selviytyvän annetusta tehtävistä 100 kertaa nopeammin kuin modernit kannettavat tietokoneet.

University of California, Davis. 17.6.2016; https://www.ucdavis.edu/news/worlds-first-1000-processor-chip

Mainokset