Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Kiina ottanut selvän ylivallan maailman supertietokoneissa

Maailman ylivoimaisesti tehokkain tietokone Sunway TaihuLight on täysin kiinalaista tekoa niin innovaatioiden kuin komponenttien suhteen. Kuva: Li Xiang, Xinhua, via AP.

Maailman ylivoimaisesti tehokkain tietokone Sunway TaihuLight on täysin kiinalaista tekoa niin innovaatioiden kuin komponenttien suhteen. Kuva: Li Xiang, Xinhua, via AP.

Tietokoneiden kapasiteetti ja suoritusnopeudet lisääntyvät huimaavaan tahtiin, ja tällä modernin teknologian sektorilla Kiina on ottanut kiistattoman ykköstilan aikaisemmin alaa hallinneelta Yhdysvalloilta. Uusin saavutus on 20.6.2016 Saksan Frankfurtissa maailmanlaajuisessa tietokonealan konferenssissa esitelty kiinalaisen Sunway TaihuLight -supertietokoneen huipputehon julkistus. Kiinan Kansallisessa supertietokoneiden keskuksessa Wuxissa kehitetyn Sunway Taihu Lightin teho on peräti 93 petaflopsia sekunnissa (Pflops/s), eli laite suoriutuu yhdessä sekunnissa 93 miljoonasta miljardista (93 x 1015) laskutoimituksesta. Tämä ihmisaivoin käsittämätön laskentateho ylittää lähes kolminkertaisesti aikaisemman ennätyksen (34 petaflopsia sekunnissa), jota piti hallussaan kiinalainen supertietokone Tianhe-2. Kolmantena supertietokoneiden ennätyskilvassa on Yhdysvaltain energiaministeriön Titan, jonka suorituskyky, 17.59 petaflopsia sekunnissa, tuntuu varsin vaatimattomalta kiinalaisten ykköslaitteisiin verrattuna.

Säännöllisin väliajoin päivitettävällä supertietokoneiden TOP500 -listalla Kiina on ensimmäisen kerran ykkösenä ennen Yhdysvaltoja paitsi kahden kärkilaitteensa ansiosta myös supertietokoneiden lukumäärän ja kokonaissuoritustehon ansiosta. Uusimmalla listalla Kiinalla on 167 maailman TOP500 -laitteista, kun Yhdysvalloilla vastaavia supertietokoneita on 165. Kiinan supertietokoneiden yhteinen suoritusteho on 211 petaflopsia sekunnissa (Pflops/s), ja USA:lla kapasiteetti on 173 Pflops/s. Euroopassa viidensadan kärkilaitteen listalla on 105 supertietokonetta, joiden yhteinen laskentakapasiteetti on 115 Pflops/s.

Uusin ennätyslaite Sunway TaihuLight koostuu kaikkiaan 10.6 miljoonasta prosessorisirusta, joiden maksimitoiminta vaatii energiaa 15.4 megawattia (MW). Huipputeho saavutetaan aikaisempaa energiataloudellisemmin, sillä Sunway TaihuLight suoriutuu yhdellä watilla peräti 6 miljardista laskutoimituksesta, mikä on supertietokoneiden alalla ylivoimaisesti tehokkain lukema.

Kiina jyrää myös kansainvälisillä markkinoilla. Kiinan osuus maailman supertietokoneiden markkinoista on 34 prosenttia, ja tämä osuus kasvaa nopeasti uusimpien ja tehokkaimpien laitteiden ansiosta. Merkillepantavaa on, että Kiinan uusimpien ennätystietokoneiden komponentit ovat lähes sataprosenttisesti kiinalaisia (Science, 20.6.2016; http://www.sciencemag.org/news/2016/06/china-overtakes-us-supercomputing-lead

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Tietokoneiden suoritusteho ja energiatehokkuus kaksinkertaistuvat 1.5 vuoden välein. Tiedebasaari 13.11.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/11/13

Mainokset