Avainsanat

, , , , , , , ,

40 prosenttia harkitsisi muuttoa muualle, jos brexit toteutuu

Lähes 90 % Britannian yliopistojen ja korkeakoulujen henkilökunnasta kannattaa saarivaltakunnan EU-jäsenyyttä. Kuva: University College Oxford.

Lähes 90 % Britannian yliopistojen ja korkeakoulujen henkilökunnasta kannattaa saarivaltakunnan EU-jäsenyyttä. Kuva: University College Oxford.

Kiivailu Britannian jäsenyydestä Euroopan unionissa jatkuu kiivaana ennen kansanäänestystä. Tiedemaailman enemmistö puoltaa jäsenyyttä, ja akateeminen henkilöstö on myös tuonut julkisuuteen mielipiteensä ja vankat perusteensa yhteisöön kuulumiselle. Paljon julkiuutta saaneen, 13 Nobel-palkinnon saajan avoin kirje EU-jäsenyyden puolesta on osa puoltokamanjaa, Ja samalla linjalla näyttää olevan lähes koko akateeminen yhteisö. Times Higher Education -ammattilehden kyselyssä 88.5 prosenttia yliopistoissa ja korkeakouluissa työskentelevistä henkilöistä ilmoitti kannattavansa jäsenyyden jatkamista. 9.5 prosenttia tahtoisi brexitin eli EU-eron toteutuvan, ja 2.1 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

EU-jäsenyyden merkitys on akateemiselle maailmalle sekä taloudellinen että tieteenteon onnistumisen kysymys. Britannian tiede- ja tutkimustoiminta perustuu suurelta osalta kansainvälisiin hankkeisiin, joissa EU-rahoituksella on yli miljardin punnan eli noin 1.5 miljardin euron vuotuinen osuus. rahaakin tärkeämpää ovat kansainväliset suorat ja rajoittamattomat kontaktit ja yhteistyömahdollisuudet.

Kansainvälisyys on tieteessä aivan keskeinen onnistumisen edellytys, ja brexit uhkaisi heikentää brittitutkijoiden asemaa, haastatellut korostivat. Kyselyn vastanneista yliopistojen tieteellisen sektorin työntekijöistä 40 prosenttia ilmoitti harkitsevansa vakavasti Britanniasta muuttamista, jos brexit toteutuu. Haastatelluista noin kolmasosa olon työskennellyt ulkomailla, erityisesti Saksassa, Ranskassa ja Italiassa.

Samoilla linjoilla yliopistojen ja muiden korkeimman asteen laitosten henkilökunnan kanssa ovat brittiopiskelijat. Aikaisemin järjestetyssä kyselyssä noin 70 prosenttia opiskelijoista ilmoitti kannattavansa EU-jäsenyyden jatkamista (Times Higher Education, 16.6.2016; https://www.timeshighereducation.com/news/european-union-referendum-nine-out-of-ten-university-staff-back-remain

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Nobel-voittajat vetoavat Britannian EU-jäsenyyden puolesta. Tiedebasaari 12.6.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/06/12

Mainokset