Avainsanat

, , , , , , ,

”Koirien syönti ei ole kiinalaista perinnettä”

Kiinalainen koiriensyöntifestivaali herättää vastustusta, mutta joka vuosi noin 10 000 koiraa syödään keskikesän juhlinnan aikana. Kuva: Stopyulinforever.org.

Kiinalainen koiriensyöntifestivaali herättää vastustusta, mutta joka vuosi noin 10 000 koiraa syödään keskikesän juhlinnan aikana. Kuva: Stopyulinforever.org.

Vuotuinen, kesäpäivänseisauksen (meikäläisen juhannuksen) aikaan Kiinassa järjestettävä koiriensyöntifestivaali on jo vuosien ajan ollut niin kotimaisten kuin kansainvälisten vastustuskampanjoiden kohteena. Eikä vuosi 2016 tee poikkeusta. Kiinassa järjestettyyn internetvetoomukseen festivaalin kieltämisestä saatiin 8 miljoonaa allekirjoitusta, ja kansainvälisen vetoomuksen Kiinan poliittisille johtajille allekirjoitti 11 miljoonaa ihmistä. Kiinalaisille osoitetussa nettikyselyssä kansalaisten selvä enemmistö ilmoitti vastustavansa Yulinin festivaalia, jonka katsotaan vaarantavan Kiinan kansainvälistä mainetta.

Kiinalaisen eläinsuojelujärjestön sekä kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön järjestämään kyselyyn vastanneista kiinalaisista 64 prosenttia kannatti Yulinin koiriensyöntifestivaalin kieltämistä ja 51.7 prosenttia oli sitä mieltä, että kaikenlainen koiranlihan kauppa tulisi kieltää.

Kyselyyn vastanneista kiinalaisista 62 prosenttia oli sitä mieltä, että Yulinin koiriensyöntifestivaali vaarantaa Kiinan kansainvälistä mainetta. Juhlan järjestäjät ovat jo vuosien ajan – jatkuvan painostuksen kohteena ollessaan – vedonneet siihen, että koirien syönti kuuluu kiinalaiseen perinteeseen. Kansalaiset ovat kuitenkin eri mieltä. Kyselyyn vastanneista 69.5 prosenttia ilmoitti, etteivät he ole koskaan syöneet koiranlihaa, eikä sellainen kuulu kiinalaiseen traditioon.

Vetoomuksia ja vaatimuksia Yulinin keskikesän festivaalin kieltämiseksi on esitetty vuositatin, mutta sen enempää paikalliset kuin valtiolliset viranomaiset eivät ole vaatimuksiin reagoineet. tai oikeastaan kyllä yleiseen mielipiteeseen on vastattu. vuonna 2014 Yulinin alueen paikallishallinto sulki joitakin koiranlihaa myyviä markkinoita sekä koiria käsitteleviä teurastamoja, ja lisäksi viranomaisia kiellettiin syömästä koiranlihaa paikallisissa ravintoloissa. Yulinin festivaalin kansainväliseen huomioarvoon nähden paikallishallinnon reaktiot ovat varsin vaatimattomia.

Kiinalaisesta ja kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta Yulinin festivaaleilla tapetaan ja syödään vuosittain noin 10 000 koiraa, joista suuri osa on pihoilta ja kaduilta varastettuja lemmikkejä sekä ulkomailta tuotuja/salakuljetettuja eläimiä. Eikä juhlien saama kielteinen huomio saa kiinalaisia – ja myös ulkomaalaisia turisteja – kansoittamasta pikkukaupunkia kesäpäivänseisauksen (vuonna 2016 päivä on 21. kesäkuuta) aikaan.

Yulinin festivaalia vastaava koiranlihan syöntijuhla kiellettiin vuonna itäkiinalaisessa Zhejiangin maakunnassa (China.org.cn, 18.6.2016; http://www.china.org.cn/china/2016-06/18/content_38692907.htm

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiinan koiriensyöntifestivaali voimissaan lisääntyvästä vastustuksesta huolimatta. Tiedebasaari 20.6.2015; https://tiedebasaari.wordpress.com/2015/06/20

Mainokset