Avainsanat

, , , , , ,

Tiennäyttäjinä olleet jo Unkari ja 17 pientä saarivaltiota

YK:n historiallisen ilmastosopimuksen isäntämaa Ranska näyttää esimerkkiä muille maille vahvistamalla osallistumisensa päästöleikkauksiin. Kuva: FronPage Magazne.com.

YK:n historiallisen ilmastosopimuksen isäntämaa Ranska näyttää esimerkkiä muille maille vahvistamalla osallistumisensa päästöleikkauksiin. Kuva: FronPage Magazne.com.

Pariisissa joulukuussa 2015 historiallisen laajan ilmastosopimuksen allekirjoitti kaikkiaan 195 valtiota, mutta voimaan tullakseen riittävän monen valtion on myös vahvistettava eli ratifioitava sitova asiakirja. YK-prosessin isäntänä toimineen Ranskan presidentti Francois Hollande vahvisti maansa sitoumuksen 15.6.2016. Ranska oli ensimmäinen ilmastoa lämmittävien päästöjen leikkauksiin virallisesti sitoutunut, globaaleissa päästömäärissä merkittävä teollisuusmaa. Aivan ensimmäisenä ranskalaiset eivät ratifioineet, sillä Euroopassa ensimmäisenä vahvistuksen teki Unkari, ja myös 17 väestöltään ja pinta-alaltaan pientä valtiota olivat jo vahvistaneet sopimuksen. Pienten valtamerten saarivaltioiden – jotka ovat ilmastonmuutoksen ja sen seurauksena toteutuvan merenpinnan nousun pahimpia haitankärsijöitä – osuus globaalista kuormituksesta on alle yksi prosentti.

Ilmastosopimuksen tavoitteena on valtioita sitovien päästövähennysten avulla rajoittaa meneillään oleva ilmaston lämpeneminen korkeintaan kahteen celsiusasteeseen (2 oC) teollisen vallankumouksen alkua edeltäneeseen aikaan verrattuna. Varsinaisesti Pariisin ilmastosopimuksena tunnettava asiakirja astuu sitovana voimaan, kun vähintään 55 allekirjoittajavaltioita tai 55 prosenttia ihmisen toimesta aiheutetusta hiilidioksidikuormituksesta kattavat osanottajat ovat sopimuksen ratifioineet (TechTimes, 16.6.2016; http://www.techtimes.com/articles/165332/20160616/france-ratifies-paris-climate-change-agreement.htm

Mainokset