Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

”Brexit olisi katastrofi Britannian tieteelle” – professori Stephen Hawkins.

EU:n ja Britannian välinen suhde on tiedeyhteisössä läheinen ja molempia osapuolia hyödyttävä. Kuva: The Royal Society.

EU:n ja Britannian välinen suhde on tiedeyhteisössä läheinen ja molempia osapuolia hyödyttävä. Kuva: The Royal Society.

Kesäkuun 23. päivänä 2016 britit ratkaisevat kansanäänestyksessä, pysyykö saarivaltakunta Euroopan unionin jäsenenä. Kamppailu jäsenyyden säilyttämisen ja lähdön eli brexitin (yhdistelmä sanoista Britain ja exit eli poistuminen) välillä on ollut kiivasta, ja sekä oikeutettuja että ontuvia perusteluja on julkaistu molemmilla tahoilla. Yksi EU-jäsenyyden puolesta puhujista on yliopisto- ja tiedeyhteisön enemmistö. Yliopistojen yhteistyöelin on jo aikaisemmin julkistanut jäsenyyttä puoltavan kannanoton, ja kaksi viikkoa ennen kansanäänestystä 13 Nobel-palkinnon voittanutta tutkijaa julkistivat 10.6.2016 avoimen kirjeen jäsenyyden puolesta. ”Tieteen tulee olla eturintamassa ja keskiössä EU-keskustelussa”, koska tieteen ja tutkimuksen osuus on vallitseva niin terveyden, talouskasvun kuin uusien  innovaatioiden synnyssä, nobelistit korostavat.

Tieteen huipputekijät korostavat sekä tutkimuksen ja tiedepolitiikan avoimuuden että rahallisten arvojen tärkeyttä. Euroopan unioni on maailman tärkein tieteentekijöiden vapaan liikkumisen ja yhteistyön alue, kriittinen massa, jonka puitteissa toimii yli viidesosa kaikista maailman tutkijoista. EU-jäseninä britit ovat mukana vaikuttamassa tiede- ja tutkimuspolitiikan ja tutkimuksen taloudellisten mahdollisuuksien kehittämisessä – ei vain saarivaltakunnassa ja Euroopan unionissa vaan koko maailmassa. Yhteisön jäseninä brittitutkimus on vaikuttavampaa ja laajempaa kuin se voisi olla milloinkaan vain toimiessaan yksin, kirjelmä muistuttaa.

Lausunnon allekirjoittajina olivat muun muassa vuoden 2013 nobelisti, Edinburghin yliopiston professori Peter Higgs, jonka laskelmiin perustui uusimman tunnetun alkeishiukkasen eli higgsin bosonin löytyminen, The Royal Societyn ex-presidentti ja vuoden 2001 lääketieteen Nobelin solujakautumisen säätelyssä toimivien sykliinien merkityksen selvittämisestä voittanut Sir Paul Nurse, vuonna 2012 kantasolututkimuksen edistämisestä palkittu professori Sir John Gurdon sekä vuoden 2010 nobelisti Sir Andre Geim, jolla oli keskeinen osuus ”ihmemateriaaliksi” kutsutun grafeenin syntyhistoriassa.

Tiede on ollut esillä brexit-keskustelussa yleisemminkin. Parlamentissa alahuoneen edustajat vaativat pääministeri David Cameronin hallitukselta selvitystä siitä, miten tieteen jatkuvuus turvataan mahdollisen brexitin toteuduttua. Alahuoneen Tiede- ja teknologiakomitea, jossa molemmat pääpuolueet ovat edustettuina, on omassa kannanotossaan korostanut EU-jäsenyyden merkittävän suuria myönteisiä puolia Britannian tieteen ja tutkimuksen rahoitukselle. Jäsenyyttä vastustavassa leirissä on sielläkin useita nimekkäitä tutkijoita, joiden mukaan Britannian tieteen rahoitus ei suinkaan tule Brysselistä vaan brittien omista, unionille lähettämistä jäsenmaksuista.

Britannian tiedeyhteisön lippulaiva, The Royal Society julkisti perusteellisen katsauksen Europan unionin suuresta merkityksestä antamatta erityisiä suosituksia. The Royal Society – ja erikseen RS:n nykyinen  presidentti Venki Ramakrishnan omassa loppulausunnossaan – korostivat kaikkien osatekijöiden yhteistyön tärkeyden ymmärtämistä päätettäessä, pitäisikö Britannian jatkaa EU:n jäsenenä (https://royalsociety.org/topics-policy/projects/uk-research-and-european-union/

Oman panoksensa keskusteluun on antanut myös aikamme luultavasti tunnetuin luonnontieteilijä, professori Stephen Hawkins, jonka mukaan brexit olisi katastrofi Britannian tieteelle.

Brittien pysymistä unionissa kannatetaan laajalti tiedepiireissä saarivaltakunnan ulkopuolellakin. Tiedelehti Naturen järjestämässä, noin 2 000 tieteentekijälle eri puolilla Eurooppaa järjestämässä kyselyssä 83 prosenttia vastasi kannattavansa Britannian pysymistä unionissa (BBC News, 11.6.2016; http://www.bbc.com/news/uk-36505736

Mainokset