Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kontrolloitu tulenteko oli hallinnassa jo 800 000 sitten Eurooppaa asuttaneilla esi-isillämme. Kuva: iclipart.com.

Kontrolloitu tulenteko oli hallinnassa jo 800 000 sitten Eurooppaa asuttaneilla esi-isillämme. Kuva: iclipart.com.

Nykyihmisen esi-isät, Homo-sukuun kuuluvat eurooppalaiset osasivat sytyttää ja käyttää tulta hyödykseen jo noin 800 000 vuotta sitten, osoittavat espanjalaisesta luolasta löytyneet hiiltynet ja muuntuneet kivet sekä eläinten luiden kappaleet.  Löytöjen geofysikaalisessa ajoituksessa on mahdollisesti epävarmuutta, mutta joka tapauksessa vaihtoehtoisena ajoituksena esitetty 600 000 vuotta sitten on sekin merkittävästi aikaisempi ajankohta kuin aikaisemmat tiedot tulen valjastamisesta ovat tienneet. Luolalöydöksistä havaitaan esi-isiemme tehneen useita pieniä, kontrolloituja tulia.

Espanjalaisen Murcia-yliopiston tutkijan Michael Walkerin johdolla Antiquity-tiedelehden kesäkuun 2016 numerossa julkaistussa tutkimuksessa esitellään maan kaakkoisosassa sijaitsevasta Cueva Negra del Estrecho del Rio Quipar -luolasta vuonna 2011 aloitettujen kaivausten yhteydessä löydettyjä hiiltyneitä kappaleita, joista osa on palopaikan kuumuudessa tummuneita ja pinnoiltaan muuntuneita kiviä, polttoon käytettyä materiaalia, ja lisäksi löydettiin runsaasti erilaisia ja eri kokoisia tulella käsiteltyjen eläinten luita. Varmuudella tulessa kuumentuneita kiviä näytteissä on yli 165 kappaletta, ja eläinten luunkappaleita, joissa on tulessa aiheutettuja kuumuuden ja hiiltymisen merkkejä, löydettiin noin 2 300 kappaletta. Mikroskooppisten sekä kemiallisten analyysien perusteella näitä kappaleita on pidetty 400–600 oC kuumuudessa, mikä vastaa avotulella käsittelyn lämpötilaa.

Espanjalaisesta luolasta löydetyissä kivissä on selviä merkkejä tulen vaikutuksesta. Ruudukkomittakaavan neliön sivun pituus n 1 senttimetri. Kuva: M.J. Walker et al., Murcia university. Antiquity, June 2016.

Espanjalaisesta luolasta löydetyissä kivissä on selviä merkkejä tulen vaikutuksesta. Ruudukkomittakaavan neliön sivun pituus on 1 senttimetri. Kuva: M.J. Walker et al., Murcia University. Antiquity, June 2016.

Kuivaa orgaanista materiaalia on palanut 5–7 metrin syvyydellä luolan suuaukolta, ja mitä ilmeisimin materiaali on viety luolaan tarkoituksella. Geologisten viitteiden perusteella noin 800 000 vuotta sitten luolan edustalla on ollut joki ja kostea suoalue.

Nuotiojäänteiden lisäksi kivikauden ihmiset ovat jättäneet luolaan taidokkaasti muokattuja, työkaluiksi valmistettuja kiviesineitä. Tutkijat arvelevat toistaiseksi tarkemmin määrittelemättömän Homo-sukuun lukeutuvan ihmisjoukon osanneen valita oikeita kivimateriaaleja, joita vastakkain lyömällä on saatu aikaan tulen sytyttänyt kipinä.

Aikaisemmin espanjalaisista arkeologisista kaivauksista löydetyt kiviesineet ja työkalut on ajoitettu noin 600 000 vuoden ikäisiksi, ja osa tutkijapiireistä pitää Cueva Negra del Estrecho del Rio Quipar -luolan löytöjä saman kauden asutuksen merkkeinä. Nämäkin, vaikka parisataa tuhatta vuotta Walkerin ja kumppanien arviota nuorempinakin, ovat selvästi varhaisimmat kontrolloidun tulen käytön merkit Euroopasta. Tulen käytön nykyihmisen edeltäjät, eri Homo-suvun lajeihin lukeutuvat ihmiset ovat hallinneet jo noin miljoona vuotta sitten Afrikassa ja Lähi-idässä (Antiquity, June 2016; http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=10325545&fileId=S0003598X16000910

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Esi-isämme osasivat käyttää hyväkseen tulta jo miljoona vuotta sitten. Tiedebasaari 11.4.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/04/11

Mainokset