Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Elämänsä aikana tiiran muuttolennot vastaavat neljää edestakaista matkaa Maasta Kuuhun

Lapintiira tunnetaan taitavana ja pitkiä muuttoja tekevänä lentäjänä, mutta satagrammaisen linnun suoritukset ovat jopa aikaisemin tiedettyä vakuuttavampiakin, osoittaa englantilaisen Newcastlen yliopiston seurantatutkimus. Kuva: Kai Aulio.

Lapintiira tunnetaan taitavana ja pitkiä muuttoja tekevänä lentäjänä, mutta satagrammaisen linnun suoritukset ovat jopa aikaisemmin tiedettyä vakuuttavampiakin, osoittaa englantilaisen Newcastlen yliopiston seurantatutkimus. Kuva: Kai Aulio.

Kesäisten vesiemme yllä yleisenä tavattava – ja käyttäytymisensä takia varmasti nähdyksi tuleva – lapintiira (Sterna paradisaea) tunnetaan erittäin pitkistä muuttomatkoistaan. Lapintiira pesii Pohjolassa ja kautta Euroopan, mutta laji muuttaa talveksi ”lähes navalta navalle” eli aina Etelämanterelle saakka. Jo karttaa katsomalla tietää varmasti, että lapintiiran vuotuiselle muuttomatkalle kertyy kymmeniä tuhansia lentokilometrejä. Mutta pelkkä lähtö- ja paluukohteiden välinen etäisyys ei kerro koko totuutta, sillä lapintiiran muuttoreitti on melkoista sik-sakia, todistaa seurantalaitteilla varustetun brittilinnun muuttoreitin päiväkirja.

Englantilaisen Newcastlen yliopiston tutkijat varustivat 29 lapintiiraa satelliittipaikantimilla, jotka seurasivat linnun kulkua koko vuotuisen, edestakaisen muuttomatkan ajan. Pisimmän matkan tehnyt – ja samalla kaikkien eläinlajien todistetun muuton ennätyksen tehnyt tiira rengastettiin ja varustettiin lähettimellä Britanniassa, Northhumberlandin Farne Islands -saarilta heinäkuussa 2015. Takaisin pesimäseudulleen lintu palasi toukokuussa 2016. Tällä välin linnun reitti kulki Brittein saarilta Afrikan länsirannikkoa seuraten  Etelä-Afrikkaan, sieltä Intian valtameren yli koti Etelämannerta. Antarktiksella, Weddelinmeren rannikolla lapintiira vietti useita kuukausia ennen lähtöään takaisin kohti Britanniaa, jonne lintu palasi toukokuussa 2016. Kaikkiaan tiirayksilö lensi vuoden muuttomatkallaan 96 000 kilometriä. Tämä on enemmän kuin yhdenkään eläinlajin tai -yksilön tiedetään koskaan muuttaneen. Entinen ennätys, sekin lapintiiralla (Grönlannista Antarktikselle), oli 91 000 kilometriä.

Ennätyslapintiiran muuttopäiväkirja. Lähde University of Newcastle.Lapintiira lentää siis yhden vuoden muutollaan matkan, joka vastaa reilusti yli kahta maapallon ympärysmittaa. Tämä on jo vaikuttava saavutus noin satagrammaiselle linnulle, mutta vielä vaikuttavammalta muutot tuntuvat, kun lasketaan lapintiiran koko eliniän lentokilometrejä. Newcastlelaistutkijat laskevat, että normaalin eliniän saavuttava, säännöllisesti muuttava lapintiira lentää elämänsä aikana muuttomatkoillaan 1.8 miljoonaa mailia eli noin 2.9 miljoonaa kilometriä. Tämä lapintiiran elinikäinen lentourakka vastaa yli neljää edestakaista matkaa Maasta Kuuhun (University of Newscastle, 7.6.2016; http://www.ncl.ac.uk/press/news/2016/06/arcticterns/

Mainokset