Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kadonneen Maailman luonto on vaarassa metsien hakkuiden takia

Lidar-tutkan vaakakuvassa maailman korkein trooppinen puuyksilö erottuu hyvin muusta metsäympäristöstään. Kuva: Michele Dalponte, via New Scientist 8.6.2016.

Lidar-tutkan vaakakuvassa maailman korkein trooppinen puuyksilö erottuu selvästi muusta metsäympäristöstään. Kuva: Michele Dalponte, via New Scientist 8.6.2016.

Luonnossa tavattavien eliöiden mittasuhteissa käydään yhtä kovaa kilpailua kuin eri urheilulajeissa. Pituus-, paino- ja muut ennätykset kirjataan tarkasti – ja aiheet ovat suosittuja esimerkiksi tietokilpailuissa ja visailuissa. Maailman korkeimmat puut ovat yksi tunnetuista ”kilpalajeista”. Tätä nykyä korkeimmiksi kasvaviksi lajeiksi tiedetään Pohjois-Amerikan länsirannikolla tavattavat havupuut. Puumaailman ennätyksenä pidetään Kalifornian Redwood National Park -kansallispuistossa kasvavaa, 115.56-metristä punapuuta. Tropiikissa, jossa luonto on planeettamme rehevintä ja monimuotoisinta, puut eivät saavuta yhtä suuria pituuksia. Toistaiseksi korkein ihmisen kohtaama ja mittaama puuyksilö löydettiin Malesiasta, Borneon saaren itäosassa sijaitsevasta Sabahin osavaltiosta. Ennätyspuu on lajiltaan keltameranti (engl. Yellow Meranti; Shorea faguetina).

Englantilaisen Cambridgen yliopiston tutkijat selvittivät alueen luonnon monimuotoisuutta (biodiversiteettiä) sekä suorilla maastokartoituksilla että ilmakuvista sekä lentokoneeseen sijoitettujen laser-tutkien ja mittauslaitteiden avulla. Laserskannerin avulla havaittiin muusta puustosta selvästi erottuva puuyksilö, jonka korkeus määritettiin konkreettisesti kiipeämällä jättiläisen latvaan.

Jättikoiset Shorea-suvun puut ovat taloudellisesti arvokkaimpia tropiikin puita. Kuva: Stephanie Law, via New Scientist.

Jättikoiset Shorea-suvun puut ovat taloudellisesti arvokkaimpia tropiikin puita. Kuva: Stephanie Law, University of Cambridge.

Mittaukseen rekrytoitiin paikallinen ammattimainen kiipeilijä, jolle urakka oli troppiseen viidakkoon hyvin osuva kokemus. Päästyään huipulle mittaaja lähetti maajoukoille viestin, ettei voinut ottaa valokuvaa: Suurikokoinen kotka hyökkäili koko ajan mittaajaa kohti, ja lisäksi joukko mehiläisiä/ampiaisia parveili hänen päänsä ympärillä. Mittaus kuitenkin saatiin tarkasti toteutetuksi, ja tulos oli kaikkien aikojen korkein trooppinen puu: 89.5 metriä. Mittakaavaa ennätyspuu saa, kun todetaan Turun tuomiokirkon tornin olevan neljä metriä matalampi (85,53 metriä).

Uusi ennätyspuuyksilö lyö 1.2 metrillä edellisen kärkituloksen, vuonna 2006 niin ikään Borneolta mitatun keltamerantin (88.3 metriä).

Ennätyspuu kasvaa Itä-Borneon Malian Basin Conservation Area -suojelualueella, jota kutsutaan tuttavallisemmin nimellä Sabahin Kadonnut Maailma.

Shorea-suvun puut ovat Aasian taloudellisesti tärkeimpiä puulajeja, joita hakataan nykyisin enemmän kuin luonnon uusiutumiskyky edellyttäisi. Monet lajit ovat harvinaisia, ja esimerkiksi ennätyslaji Shorea faguetina on luokiteltu Kansainvälisen Luonnonsuojeluliiton (IUCN) luettelossa erittäin uhanalaiseksi lajiksi (New Scientist, 8.6.2016; https://www.newscientist.com/article/2092974-tallest-known-tropical-tree-discovered-in-malaysias-lost-world/

Mainokset