Avainsanat

, , , , , , , ,

Pele ja jalkapalloilun maailmanmestaruusjoukkueen saavuttama kiertopalkinto, Jules Rimet -pokaali. Kuva: FIFA.com.

Pele ja jalkapalloilun maailmanmestaruusjoukkueen saavuttama kiertopalkinto, Jules Rimet -pokaali. Kuva: FIFA.com.

Maailman kaikkien aikojen parhaaksi jalkapalloilijaksi jokseenkin yksimielisesti monissa äänestyksissä valittu brasilialainen Pele – alkuperäiseltä nimeltään Edson Arantes do Nascimento – on 75-vuotiaana yhä voimissaan ja myös kansainvälinen aktiivitoimija. Uusimpana tähtihetkenä voidaan pitää Pelen päätöstä lahjoittaa yli 2 000 henkilökohtaista palkintoa ja jalkapalloilu-uran varrelta kertynyttä ja saavutettua muistoesinettä huutokaupattavaksi Lontoossa. Tulot huutokaupasta ohjataan miehen kotimaassa toimivalle Pequeno Principe -lastensairaalalle.

Lontoossa kesäkuun 2016 toisella viikolla järjestettävän huutokaupan kohokohdiksi arvioidaan Pelen saamaa henkilökohtaista Jules Rimet -pokaalin eli jalkapalloilun maailmanmestaruuskilpailujen, World Cupin voittopokaalin jäljennöstä, jonka myyntihinnaksi arvioidaan noin 400 000 puntaa tai noin puoli miljoonaa euroa. Huutokaupan kokonaistuotoksi ennakoidaan noin kolmea miljoonaa puntaa eli noin neljää miljoonaa euroa. Tapahtumaa luonnehditaan kaikkien aikojen suurimmaksi urheiluteemaan keskittyväksi huutokaupaksi.

Pele on jalkapalloilun historian ainoa pelaaja, joka on voittanut lajin maailmanmestaruuden kolme kertaa. Kaikkien kolmen mestaruuden kultamitalit kuuluvat Pelen lahjoitukseen, ja jokaisesta mitalista ennakoidaan saatavan parisataa tuhatta euroa kustakin. Myyntiin tulee myös pallo, jolla Pele saavutti ainutlaatuisen rajapyykin eli 1 000 maalia.

Kaikkien aikojen jalkapalloilijan statuksen ohella Pelen saavutukset noteerataan urheilumaailmassa yleisemminkin. Kansainvälinen Olympiakomitea valitsi vuonna 1999 Pelen vuosisadan suurimmaksi urheilijaksi.

Uransa aikana Pele pelasi 1 363 ottelussa, joissa hän teki kaikkiaan 1 281 maalia. Brasiliaa Pele edusti 91 maaottelussa vuosien 1957 ja 1981 välillä. Seurajoukkueissa Pele edusti kotimaassaan Brasiliassa FC Santos -seuraa, ja uransa loppuvaiheet hän pelasi New York Cosmos -seurassa (ArtDaily, 2.6.2016; http://artdaily.com/news/87742/Pele-shows-off-career-souvenirs-for-auction#.V1EYNY9OKM9

Mainokset