Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Tulvavesi korkeimmillaan yli 30 vuoteen

Seine-joen pinta on noussut tasolle, jossa Pariisin maailmankuulujen Louvren ja Musee d'Orsayn taidemuseoiden tulvasuojelutoimet käynnistetään varmuuden vuoksi. Kuva: AP Photo, Thibault Camus.

Seine-joen pinta on noussut tasolle, jossa Pariisin maailmankuulujen Louvren ja Musee d’Orsayn taidemuseoiden tulvasuojelutoimet käynnistetään varmuuden vuoksi. Kuva: AP Photo, Thibault Camus.

Keski-Euroopan sateisin toukokuu sataan vuoteen on aiheuttanut laajoja ja kohtalokkaan korkealle kohonneita tulvia laajoilla alueilla, ja ennätystulvat ovat vaatineet myös ihmishenkiä. Ranskan pääkaupunkia Pariisia halkovan Seine-joen pinta on kesäkuun alkupäivinä noussut jo 6 metriä normaalia korkeammalle, mikä on pakottanut maailmankuulut Louvren ja Musee d’Orsayn taidemuseot sulkemaan ovensa vierailijoilta 3.6.2016, ja kriittisimmillä paikoilla sijaitsevia teoksia on siirretty museoiden yläkerroksiin varmuuden vuoksi.

Taidemuseoiden tulvasuojelutoimet käynnistetään automaattisesti, jos Seinen vedenpinta nousee 5.5 metriä tavanomaista keskitasoa korkeammalle. Veden varaan museoiden taideteoksia ei ole joutunut. Louvre ja d’Orsay ovat suljettuina yleisöltä ainakin kolmen vuorokauden ajan.

Seinen vedenpinta on jatkanut nousuaan, ja 4.6.2016 myös Grand Palais -museo-ja näyttelyhallit sulkivat ovensa vierailijoilta varautuessaan mahdollisiin tulvavahinkoihin.

Seinen kesätulvan ennustetaan nousevan Pariisin keskustassa noin 6.5 metriä tavanomaista korkeammalle. Turva on poikkeuksellinen, mutta kaukana ikävästä ennätystasosta. Vuonna 1910 Seinen pinta nousi 8.5 metrin tulvakorkeuteen hukuttaen alalleen erittäin suuria osia kaupungin pinta-alasta, ja vedenpinnan aleneminen normaaliksi kesti yli kolme kuukautta (Reuters, 4.6.2016; http://uk.reuters.com/article/uk-france-weather-museums-idUKKCN0YP0TA

Mainokset