Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Sinilevämyrkkyihin kuollut jo useita koiria kevään aikana

Sinilevien seassa uiminen tai tällaisen veden juominen voi olla koiralle hengenvaarallista. Koiran omistajan on syytä muistaa, että sinilevämyrkkyjen vaara on olemassa myös seisovissa vesissä, joissa levämassoja ei ole näkyvissä. Kuva: Wearebarnsley.com.

Sinilevien seassa uiminen tai tällaisen veden juominen voi olla koiralle hengenvaarallista. Koiran omistajan on syytä muistaa, että sinilevämyrkkyjen vaara on olemassa myös seisovissa vesissä, joissa levämassoja ei ole näkyvissä. Kuva: Wearebarnsley.com.

Englantilaisessa Bristolin kaupungissa toimivan eläinlääkäriaseman asiantuntijat varoittavat koirien omistajia päästämästä lemmikkejään juomaan tai uimaan vesiin, joissa voi olla vaarallisia sinileviä tai mikrobeja. Voimakkaimmillaan sinilevien – biologisesti oikeaoppisemmin syanobakteerien – massaesiintymät ovat niin pahan näköisiäkin, ettei uiminen, juomisesta puhumattakaan houkuttele. Mutta varsinkin lämpimissä, seisovissa vesissä voi olla sinilevien veteen erittämiä myrkyllisiä yhdisteitä, vaikka levämassoja ei näkyisi lainkaan. Varsinkin hermostoon vaikuttavat levämyrkyt ovat erittäin vaarallisia. Runsaan annoksen sinilevämyrkkyä sisältäviä nesteitä juonut koira voi kuolla 15 minuutissa. Varoituksen julkistaneiden eläinlääkärien tietoon on tullut lyhyessä ajassa kolme kuolemaan johtanutta koirien sinilevämyrkytystä kevään 2016 kuluessa. Sinilevämyrkytyksen oireita ovat muun muassa lihaskouristukset, oksentelu ja ripuli.

Sinilevämyrkkyjen ohella brittieläinlääkärit varoittavat seisovissa vesissä mahdollisesti piilevästä leptospiroosin riskistä. Leptospiroosi on kuumetauti, joka voi tarttua mihin eläimeen tahansa, myös ihmiseen. Kuumetautia aiheuttavia Leptospira-bakteereita on useita lajeja, joista parin lajin tiedetään olevan erityisesti koirille vaarallisia. Leptospiroosia vastaan koira voidaan rokottaa. Suomessa ei Elintarviketurvallisuusviraston (EVIRA) mukaan ole todettu koiriin tarttunutta leptospiroosia, mutta muita veden välityksellä tarttuvia tauteja aiheuttavia mikrobeja voi olla missä tahansa luonnon vesilätäkössä tai ojassa, lääkärit muistuttavat (Bristol Post, 2.6.2016; http://www.bristolpost.co.uk/8203-Vets-issue-warning-Bristol-owners-dogs-die/story-29351196-detail/story.html

Mainokset