Avainsanat

, , , , ,

Suuri osa kaupungista sijaitsee jo nyt merenpinnan alapuolella

Louisianan rannikko on kauttaaltaan alavaa, ja osin merenpinnan alapuolella sijaitsevassa New Orleansissa kamppailu meren kansa on erityisen vaikeaa. Kuva: Miamifoundation.org.

Louisianan rannikko on kauttaaltaan alavaa, ja osin merenpinnan alapuolella sijaitsevassa New Orleansissa kamppailu meren kanssa on erityisen vaikeaa. Kuva: Miamifoundation.org.

Luonnonvoimat koettelevat ankarasti Yhdysvaltain etelärannikolla, Meksikonlahden rannalla sijaitsevaa Louisianan osavaltion pääkaupunkia New Orleansia. Varsinaisen mullistuksen aiheutti syksyllä 2005   hirmumyrsky Katrina, joka tuhosi suuren osan kaupunkia – tuho, josta jazz-musiikin synnyinpaikkanakin mainostettu kaupunki ei ole vieläkään täysin toipunut. Yksittäistä hurrikaania pahempi uhka on kuitenkin kaupungin hidas vajoaminen sekä maankamaran tiivistymisen että kohoavan merenpinnan seurauksena. Uusimpien mittaustulosten mukaan New Orleansin jo aiemmin tunnettu vajoamainen on valitettavasti huomattavasti nopeampaa kuin on tiedetty.

Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) Jet Propulsion Laboratoryn ja California Institute of Technology -ylipiston tutkijan Cathleen E. Jonesin johdolla Journal of Geophysical Reseach -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 16.5.2016 julkaistun tutkimuksen mukaan New Orleansin vajoamisen nopeus vaihtelee kaupungin eri osissa, ja pahimmillaan vajoaminen on jopa kaksi tuumaa eli yli viisi senttimetriä vuodessa. Maan ja merenpinnan suhteellisten muutosten suuruutta ja aikataulua mitattiin tarkoilla tutkahavainnoilla säännöllisesti samoja reittejä vuosien 2009 ja 2012 välillä lentäneistä lentokoneista.

Tärkein syy kaupungin vajoamiseen on maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan nousu. New Orleansin seudulla merenpinnan nousu on huomattavasti globaalia keskiarvoa suurempaa. Vuodesta 1992 nykyhetkeen merenpinta on noussut alueella 7.6 senttimetrillä Ja kehitys vain pahenee. Asiantuntijaennusteiden mukaan kahden seuraavan vuosisadan kuluessa merenpinta kohoaa noin metrillä.

New Orleansin kohdalla rantaviivan korkeussuhteiden muutos on erityisen ongelmallista, koska suuri osa kaupungin alueesta on jo nykyisellään keskimääräisen merenpinnan alapuolella ja pysyy kuivilla ainoastaan patorakennelmien ansiosta.

Ilmastonmuutos ja siten myös merenpinnan nousu ovat osin luontaisia mutta valtaosin ihmisen toimien aiheuttamia. Maankamaran painuminen on sekin sekä luonnollinen että ”itseaiheutettu” ongelma. Luontaista maankamaran tiivistyminen on Mississippin suistoalueella valtavirran kuljettaman erittäin suuren ja raskaan sedimenttikuorman kerrostumisen takia. Mutta akuuttina ongelmana voidaan osoittaa veden, kaasun ja öljyn pumppaaminen maanalaisista lähteistä. Hyötyvarantojen poistamisen seurauksena syvällä olevat maakerrokset painuvat kasaan (Journal of Geophysical Research; http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2015JB012636/full

Louisianan rannikko on kokonaisuudessaan erityisen haavoittuvaa merenpinnan muutoksille ja rantaviivan eroosiolle. Ehkä dramaattisin esimerkki muutoksen rajuudesta koettiin, kun hallituksen ohjauksessa kokonainen saariyhteisö, Isla de Jean Charles -saaren väestö siirretään mantereelle (Tiedebasaari 27.3.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/03/27

Mainokset