Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kaikissa tiedostoja tallentavissa laitteissa on jäähdytyksen edellyttämää kemikaalia, jonka datakoira Iris löytää oli laite kuinka pieni tai kuinka hyvin kätketty tahansa. Kuva: Mitsu Yasukawa/northjersey.com.

Kaikissa tiedostoja tallentavissa laitteissa on jäähdytyksen edellyttämää kemikaalia, jonka datakoira Iris löytää oli laite kuinka pieni tai kuinka hyvin kätketty tahansa. Kuva: Mitsu Yasukawa/northjersey.com.

Tullin, poliisin ja armeijan palveluksessa on eri puolilla maailmaa koulutettuja koiria, joka ovat erikoistuneet esimerkiksi huumeiden, tupakan, setelirahan tai aseiden ja räjähteiden etsintään ja löytämiseen. Yhdysvaltain tullilaitoksella on koiria, joiden tehtävänä on uhanalaisten sarvikuonojen tai norsujen luiden ja niistä tehtyjen esineiden löytäminen. Uusimpana aluevaltauksena Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu FBI on saanut käyttöönsä yhä laajemmin niin laillisissa kuin laittomissa toimissa käytettävän tiedonsiirron välineiden valvontaan. Tallennettuja tietoja kuljetetaan kovalevyillä ja muistitikuilla, jotka on varsin helppo kätkeä poliisin tai tullin silmistä. Tai on ainakin ollut helppoa, ennen kuin ihmisaisteja tehokkaampi kalusto on valjastettu etsintään.

Puolitoistavuotias labradorinnoutaja Iris on koulutettu löytämään kätkettyjä tietojentallennusvälineitä kuten kiintolevyjä ja USB-muistitikkuja. Kätketyissä muistitallenteissa voi olla esimerkiksi rikollisten tulevien iskujen suunnitelmia sisältäviä tiedostoja tai lapsipornoa sisältäviä tiedostoja.

Koulutettu datakoira löytää minkä tahansa tallennetun tiedostomateriaalin tiettyjen kemikaalien avulla. Tietokoneiden kovalevyissä, muistikorteissa ja muissa tallennusvälineissä on kaikissa samaa kemikaalia, joka on välttämätön datan säilytyksessä edellytettävän jäähdytyksen takia. Koulutuksessa koira oppii jättämään huomioimatta kaikki muut datan tallennusvälineiden osat ja materiaalit, ja erityisesti koirat on opetettu välttämään mahdollista vaaraa aiheuttavia paristoja ja akkuja. Toukokuun 2016 lopulla käytännön työn data-koirana aloittaneen Iriksen koulutuksesta on vastannut Connecticutin osavaltion poliisi.

Elektronisten laitteiden huimaavan nopean kehityksen ansiosta datan tallennukseen soveltuvat laitteet ja välineet ovat paitsi entistä tehokkaampia myös entistä pienempiä. Lähes mittaamattoman suuria tiedostomääriä tallentavat laitteet voivat olla vain sormenpään kokoisia, joten tällaisen esineen piilottaminen matkatavaroihin tai asuntoihin on helppoa, mutta koulutetun koiran tarkkaa hajuaistia pieni koko ei estä onnistumasta kätköjen löytämisessä (DailyMailOnline, 25.5.2016).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Yhdysvallat kouluttaa koiria löytämään salakuljetettuja, laittomasti hankittuja sarvikuonon sarviaja norsunluuta. Tiedebasaari 26.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/26

Mainokset