Avainsanat

, , , , ,

Puremien kohteiksi joutuu 5.5 miljoonaa ihmistä

Käärmeenpuremat ovat etenkin tropiikissa yksi vakavimmista ihmisen henkeä uhkaavista vaaroista. Kuva: iclipart.com.

Käärmeenpuremat ovat etenkin tropiikissa yksi vakavimmista ihmisen henkeä uhkaavista vaaroista. Kuva: iclipart.com.

Kevät on meillä Suomessa kyykäärmeiden purematapausten sesonkiaikaa, kun talvihorroksestaan maanpinnalle luikerrelleiden matelijoihin ei oikein vielä osata varautua. Etenkin lemmikkieläimille myrkkykäärmeet koituvat usein kohtalokkaiksi, ja kyllä ihmisenkin on syytä hakeutua hetimiten lääkärin pakeille käärmeenpureman jälkeen. Miellä myrkkykäärmeet – siis vain kyy paikallisessa eläimistössämme – ovat varsin vähäinen riski ihmisen terveydelle tai hengelle, mutta maailmanlaajuisesti tilanne on paljon vakavampi myrkyllisten käärmeiden suuren määrän ja myrkkyjen voimakkuuden takia. Uusimpien arvioiden mukaan myrkkykäärmeiden puremaan menehtyy vuosittain ainakin 125 000 ihmistä.

Tarkkoja tietoja käärmeenpuremien määristä tai uhreista ei ole, sillä valtaosa matelijoiden ja ihmisten kohtaamisista tapahtuu kehittyvissä maissa, joissa tapauksia ei kirjata – eikä valitettavasti pureman uhreja usein pystytä mitenkään hoitamaankaan.

Maailman terveysjärjestön (WHO) vuosikokouksessa Genevessä 25.5.2016 esitetyn trooppisen lääketieteen asiantuntija-arvion mukaan vuosittain käärmeenpureman kohteeksi joutuu 5.5 miljoonaa ihmistä. Terveyttä vaarantavan myrkkyannoksen näistä matelijan puremista saa vuosittain 2.7 miljoonaa ihmistä. Käärmeenpuremat johtavat vuosittain vähintään 125 000 ihmisen kuolemaan, ja lisäksi joka vuosi noin 400 000 ihmistä vammautuu pysyvästi käärmeenmyrkkyjen takia. Eniten käärmeenpuremia sattuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa jossa valitettavasti lääkärien määrä sekä tehoavien vastamyrkkyjen puute ovat terveydenhuollon suurimpia haasteita (XinhuaNet.com, 26.5.2016; http://news.xinhuanet.com/english/2016-05/26/c_135388493.htm

 

Mainokset