Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

347 000 peilin heijastama auringonsäteily lämmittää varaajien veden 540-asteiseksi (oC)

Peilien virheasennosta johtunut tulikuuman säteen aiheuttama tulipalo sulatti aurinkovoimalan rakenteita. Kuva: San Bernadino County Fire Department, via Engadget.

Peilien virheasennosta johtunut tulikuuman säteen aiheuttama tulipalo sulatti aurinkovoimalan rakenteita.
Kuva: San Bernadino County Fire Department, via Engadget.

Yhdysvalloissa Mojaven aavikolla, Kalifornian ja Nevadan osavaltioiden rajan tuntumassa toimiva Ivanpah Solar Electric Generating System -voimalaitoskompleksi on alallaan maailman suurin ja tehokkain sähköntuottaja. Voimalan toiminta perustuu tietokoneohjatusti suuntautuviin peileihin, jotka heijastavat auringonsäteet kolmen kuumavesivaraajana toimivan tornin huipulle. Kuuman veden muodostama höyry pyörittää sähköä tuottavia turbiineja. Jos kohdistus on vähänkin epätarkka, peilit heijastavat tulikuumaa sädettä kuin jättimäinen polttolasi. Tällainen valitettava virhetoiminta sattui 9.5.2016, jolloin yhden tornin rakenteiden sähköjohtoja syttyi tuleen yli sadan metrin korkeudessa, ja tulipalossa myös metallisia vesiputkia vaurioitui.

 

Mojaven aavikon lähes jatkuvasti pilvettömän taivaan alla toimivan Ivanpahin toiminta on periaatteessa tehokkaampaa kuin käytännön tulokset ovat saavuttaneet. Kuva: TechnoCraze.com.

Mojaven aavikon lähes jatkuvasti pilvettömän taivaan alla toimivan Ivanpahin toiminta on periaatteessa tehokkaampaa kuin käytännön tulokset ovat saavuttaneet. Kuva: TechnoCraze.com.

Liittovaltion tuella rakennettu, vuonna 2014 kaupalliseen käyttöön otettu Ivanpah Solar Electric Generating System koostuu 347 000 peilistä, joiden asento muuttuu tietokoneohjaksessa aina tarkoin maksimoimaan auringosta tulevan energian heijastuminen kolmeen, korkeudeltaan noin 140-metrin (459 jalan) korkuisen tornin huipulla olevaan vesivaraajaan. Boilereissa höyrystyvän veden lämpötila nousee noin tuhanteen fahrenheit-asteeseen eli noin 540 celciusasteeseen.

Ivanpah-kompleksin kapasiteetti kaikkien peilien ja kolmen tornin toimiessa optimaalisesti on 392 megawattia (MW), ja laitoksen tuottamalla sähköllä pystytään tyydyttämään 140 000 kotitalouden sähköntarve. Kaikkiaan 2.2 miljardia dollaria (noin 2 miljardia euroa) maksaneen aurinko-peili-höyryvoimalaitoksen toiminta on ollut pettymys, sillä täyttä kapasiteettia ei ole parissa vuodessa saavutettu. Parissakymmenessä minuutissa sammutetun tulipalon aiheuttaman seisokin lisäksi samaan aikaan toinenkin Ivanpahin kolmesta turbiinitornista on ollut poissa käytöstä huoltoseisokin takia (Engadget, 20.5.2016; http://www-engadget.com/2016/05/20/ivanpah-solar-power-plant-experiences-minor-meltdown/

Mainokset