Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kalifornialaisyrityksellä on ollut 10 000 vuohta, joiden elinolot vasta-aineiden tuottajina ovat rikkoneet räikeästi eläinsuojelulain vaatimuksia. Kuva; Holly Steinkraus, University of Wyoming , via Popular Science.

Kalifornialaisyrityksellä on ollut 10 000 vuohta, joiden elinolot vasta-aineiden tuottajina ovat rikkoneet räikeästi eläinsuojelulain vaatimuksia. Kuva; Holly Steinkraus, University of Wyoming, via Popular Science.

Yhdysvaltain hallitus on langettanut kalifornialaiselle, vasta-aineita tuottavalle bioteknologian alan yritykselle maan historian korkeimmat eläinsuojelumääräysten rikkomuksista määrätyt sakot. Liittovaltion maatalousministeriö (U.S. Department of Agriculture; USDA) oli esittänyt Santa Cruz Biotech -yritykselle jo kolme kertaa vaatimuksia liittovaltion eläinsuojelulain (US Animal Welfare Act) rikkomuksien lopettamiseksi ja osoitettujen epäkohtien korjaamiseksi. Toiminnan jatkuttua määräyksistä huolimatta ministeriö otti kovat otteet käyttöön ja langetti yritykselle ennätykselliset 3.5 miljoonan dollarin (noin 3.1 miljoonan euron) sakot. Lisäksi yritys menettää toimilupansa alalla.

Sakot ovat historiallisen suuret, sillä aikaisempi ”ennätys” eläinsuojelulain rikkomuksista langetetuissa sakoissa oli 270 000 dollaria.

Yritys antoi vastineensa ministeriön esittämiin syytöksiin ja vaatimuksiin 19.5.2016, mutta osapuolten julkistamassa lausunnossa todettiin, ettei yritys myönnä eikä kiellä eläinsuojelulain rikkomuksia. Sakkojen lisäksi ministeriön päätöksessä kumottiin Santa Cruz Biotech’in lupa myydä, ostaa tai välittää eläimiä. Päätöksen jälkeen Santa Cruz Biotech ei saa enää rekisteröityä eläimiä käyttäväksi tutkimuslaitokseksi.

Santa Cruz Biotech on tuottanut etenkin biolääketieteen tutkimustoiminnassa tarvittavia vasta-aineita elävistä eläimistä, etenkin vuohista ja kaneista. Verestä eristettävien vasta-aineiden tuotantoa yritys on kiihdyttänyt ruiskuttamalla eläviin eläimiin proteiineja, joita vastaan kohde-eläinten elimistö on alkanut tuottaa vasta-aineita.

4 000 vuohta ”katosi” ennen viranomaistarkastusta

Prosessi yritystä vastaan on jatkunut jo vuosikymmenen ajan. Vuodesta 2007 lähtien UDA on esittänyt Santa Cruz Biotech’ille kolme vaatimusta – joiden perusteina on kymmeniä yksilöityjä valituksia – eläinsuojelulain mukaisten määräysten voimaan saattamiseksi – mutta tuloksetta. Eri lähteiden mukaan yrityksellä on ollut käytössään 10 000 vuohta ja 6 000 kania, tiloissa ja oloissa, joita USDA ei päässyt valvomaan.

Viranomaisten tekemissä tarkastuksissa on havaittu runsaasti laiminlyöntejä ja rikkomuksia. Tarkastuskäynneillä on tavattu – usein määräysten vastaisissa kasvatusolosuhteissa – esimerkiksi hoitamattomia, kojoottien puremien vahingoittamia vuohia sekä elävissä eläimissä havaittuja kasvaimia. Yhdellä tarkastuskerralla USDA:n valvojat löysivät 841 vuohta piilotettuina tarkastukselta. Helmikuussa 2016 uutisoitiin, että 4 000 vuohta ”katosi” Santa Cruz Biotech’in toimitiloista juuri ennen viranomaisten tarkastusta. Yritys ei kerro, onko tuhannet vuohet tapettu tai mahdollisesti myyty (Nature, 20.5.2016; http://www.nature.com/news/us-government-issues-historic-3-5-million-fine-over-animal-welfare-1.19958

Mainokset