Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Nordrhein-Westfalenin osavaltio oli hakenut lahtauskieltoa

Teollisen mittakaavan tuotannossa aniharva kukko elää yhtä päivää vanhemmaksi. Kuva: 21.food.com.

Teollisen mittakaavan tuotannossa aniharva kukko elää yhtä päivää vanhemmaksi. Kuva: 21.food.com.

Kananmunien ja broilerien teollisessa tuotannossa tapetaan maailmanlaajuisesti vuosittain satoja miljoonia, jopa yli miljardi alle yhden vuorokauden ikäistä sukupuoleltaan koiras-kananpoikaa. Päivän ikäisten kukkojen joukkoteurastus on tuottajille taloudellisin tapa toimia, sillä koiraista ei ole hyötyä munantuotannossa, eikä niiden vähäisestä lihamäärästä ole kauppatavaraksi. Eläinsuojelu- ja monet kuluttajajärjestöt ovat eri puolilla maailmaa kampanjoineet voimallisesti tällaista joukkosurmakäytäntöä vastaan. Myös hallinnollisilla toimilla on pyritty uudistamaan käytäntöjä, kun saksalaisen Nordrhein-Westfalenin osavaltio haki oikeudelta päätöstä kieltää päivänvanhojen kukkojen surmaaminen. Pitkään jatkunut taistelu ratkesi tuottajien eduksi, kun Münsterin kaupungissa toimiva osavaltion Hallinto-oikeus päätti 20.5.2016 teurastusten olevan voimassa olevan eläinsuojelulainsäädännön mukaista.

Joukkoteurastukset täyttävät lain kirjaimen, jonka mukaan pikkukukot voidaan tappaa taloudellisin perustein. ”Karjataloudessa on punnittava vastakkain eläintuotannon eettiset näkökohdat sekä ihmisen tavoitteet. Kukkojen kasvattaminen ei ole tarkoituksenmukaista tai taloudellista karjataloudessa. Kukkojen tappaminen kuuluu osana prosessiin, jolla tuotetaan kananmunia ja lihaa kuluttajille”, oikeus linjasi päätöstään. Valtaosa päivän ikäisistä kukoista surmataan mekaanisesti tai kaasuttamalla hiilidioksidilla.

Päätös koskee vain Nordrhein-Westfalenin osavaltiota, mutta käytännössä tällaisella hallinto-oikeuden päätöksellä on ennakkotapauksen luonne, joten mahdolliset vastaavat hankkeet muualla liittotasavallassa päätyisivät mitä luultavimmin samaan tulokseen.

Liittotasavallan hallitus on jo aikaisemmin hylännyt hakemukset päivänikäisten kukkojen tappamiskielloista. Koko Saksan maatalousministeri, baijerilainen Christian Schmidt on esittänyt kananpoikien kasvatukseen uudenlaista käytäntöä, jossa pikkukukkoja ei tarvitsisi tappaa. Ministerin mukaan kasvatuksessa tulisi vuoteen 2017 mennessä ottaa käyttöön laser-menetelmä, jolla kananpojan sukupuoli selvitettäisiin jo ennen kuoriutumista, ja niin kukot voitaisiin eliminoida ”inhimillisesti” ennen syntymää.  Münsterin hallinto-oikeuden mukaan tällainen teoriassa toimiva menetelmä ei ole vielä valmis käytännön mittakaavan tuotantoon (Deutsche Welle, 20.5.2016; http://m.dw.com/en/german-court-killing-male-chicks-in-line-with-animal-rights-laws/a-19273595

Mainokset