Avainsanat

, , , , , ,

Pytonit ovat trooppisia ja subtrooppisia käärmeitä, jollaiseen ei pitäisi törmätä Britanniassa – tai missään muuallakaan Euroopassa. Kuva: iclipart.com.

Pytonit ovat trooppisia ja subtrooppisia käärmeitä, jollaiseen ei pitäisi törmätä Britanniassa – tai missään muuallakaan Euroopassa. Kuva: iclipart.com.

Alkujaan Intiasta kotoisin oleva ja ihmisen toimesta nykyisin eri puolilla maapalloa tavattavat pytonit ovat maailman suurikokoisimpia käärmeitä, jollaisiin ei pitäisi törmätä lauhkeilla tai viileillä ilmastovyöhykkeillä. Näin kuitenkin tapahtui Keski-Englannissa, Leicesterin kaupungin lähellä Grand Union Canal -vesiväylällä kanootillaan meloneelle 44-vuotiaale Sebastian Bishopille, joka kohtasi reitillään 18 jalkaa (noin 6 meriä) pitkän pytonin. Suurikoisia nisäkkäitä ravintonaan käyttävän – ihmisillekin hengenvaarallisen – käärmeen oma matka oli kuitenkin jo lopussa, sillä vedessä lojunut käärme löytöhetkellä jo kuollut (International Business Times, 17.5.2016; http://www.ibtimes.co.uk/kayaker-left-stunned-after-he-spotted-18ft-python-grand-union-canal-near-leicester-1560612

Pythonit ovat trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla eläviä matelijoita, joita tavataan luonnossa satunnaisesti muuallakin, lähinnä lemmikkikäärmeiden karattua tai omistajan luontoon vapauttamisen jäljiltä. Vierailla mailla pytonit, joilla ei ole luontaisia vihollisia, voivat aiheuttaa korvaamatonta vahinkoa alueen alkuperäiselle eläimistölle. Hallitsemattomasta luontoon vapautettujen pytonien ongelmasta kärsivistä alueista kuuluisin lienee Etelä-Floridassa sijaitseva Evergladesin kansallispuisto.

Kuusimetrinen pyton Englannissa on varmaankin saarivaltakunnan ennätys, mutta lajina pytonit voivat kasvaa paljon kookkaammiksikin. Ennätys, kahdeksanmetrinen yksilö, tavattiin Malesiassa 2016 (Tiedebasaari, 11.4.2016; https://tiedebasaari.wordpress.com/2016/04/11

Mainokset