Avainsanat

, , , , , , , , ,

Jooga kuuluu myös poliisien ja armeijan koulutukseen

Jooga on peräisin Intiasta, ja jatkossa tämän kokonaisvaltaisen elämänhallinnan opetus tahdotaan kaikkien koulujen ohjelmaan. Kuva: iclipart.com.

Jooga on peräisin Intiasta, ja jatkossa tämän kokonaisvaltaisen elämänhallinnan opetus tahdotaan kaikkien intialaiskoulujen ohjelmaan. Kuva: iclipart.com.

Jooga on yksi suosituimmista mielenhallinnan ja henkilökohtaisen liikunnan muodoista nykyisin kaikkialla maailmassa. Tunnetuinta jooga on Intiassa, josta täydeksi elämänmuodoksikin luonnehdittu toiminta on lähtöisin. Mutta eivät kaikki intialaisetkaan harrasta joogaa säännöllisesti – vaikka ainakin jättivaltion opetuksesta ja koulusivistyksestä vastaavan ministeriön mielestä pitäisi harrastaa. Henkisen kulttuurin pitkästä ja maineikkaasta historiasta kuuluisan Intian valtionhallinnolla on jopa perinteiseen ayurveda-terveydenhoitojärjestelmään, joogaan, homeopatiaan ja moniin näiden kaltaisiin elämänalueisiin keskittyvän ministerin virka.

Tuota virkaa hoitava Shripad Yesso Naik kertoi Intian parlamentin alahuoneelle (Lok Sabha) kasvatusasioista vastaavan ministeriön lähettäneen kaikkien osavaltioiden kouluasioista vastaavilla hallintoelimille kirjeen. Lausunnossa ministeriö ehdottaa joogan sisällyttämistä kaikkien intialaisten virallisten koulujen oppiaineeksi, jotta kaikki halukkaat lapset voisivat alaa harrastaa. Pakolliseksi oppiaineeksi jooga ei ole silti tulossa.

Joogan asema on Intiassa vahva, paitsi niin kutsuttujen tavallisten kansalaisten keskuudessa, myös valtionhallinnossa. Jo ennen koulujen joogaopetuksen alkamista vastaavat kurssit kuuluvat osana poliisien koulutukseen, ja valmistelussa on joogan sisällyttäminen myös armeijan.

Samalla ministeri totesi Intian hallituksen valmistelevan esitystä, jonka mukaan kesäkuun 21. päivä vietetään maailmanlaajuisesti Kansainvälisenä joogapäivänä (International Day of Yoga). Jo 21.5.2105 joogapäivää viettiin peräti 192 valtiossa koulutusohjelmiin (Times of India, 5.5.2016).

Mainokset