Avainsanat

, , , , , ,

Tropiikissa salamointi on usein hyvin voimakasta ja vaarallista. Kuva: zmescience.com/Manila Bulletin 14.5.2016.

Tropiikissa salamointi on usein hyvin voimakasta ja vaarallista. Kuva: zmescience.com/Manila Bulletin 14.5.2016.

Ukkonen on voimakkaimpia ja vaarallisimpia ihmisen kohtaamista luonnonvoimista. Valtaosin ukkosmyrskyjen ja -rintamien aiheuttamat haitat ovat taloudellisia kuten metsäpuuston kaatumisia, tulvia ja pahimmillaan rakennusten tai teiden sortumisia. Vakavimmillaan ukkosen vaikutus on salamaniskujen osuessa suoraan ihmiseen. Suomessa salamaniskuihin kuolee vuosittain keskimäärin 1–2 ihmistä vuodessa. Tropiikin voimakkaissa ja monesti useita päiviä jatkuvissa ukkosmyrskyissä tuhot ovat paljon pahempiakin, ja maailmanlaajuisesti salamaniskuihin menehtyy vuosittain tuhansia ihmisiä.

Bangladeshissä toukokuun toisella viikolla kahden päivän aikana salamaniskuihin kuoli paikallisten sanomalehtien mukaan kaikkiaan 64 ihmistä. Kaksi uhreista olivat pääkaupunki Dhakassa jalkapalloa avoimella kentällä pelanneita opiskelijoita, mutta valtaosa salamaniskuihin menehtyneistä oli peltotöissä olleita maanviljelijöitä (Sydney Morning Herald, 14.5.2016).

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Maailman vakaimmassa ukkosmyrskyssä salamoi joka yö 10 tuntia. Tiedebasaari 13.8.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/08/13

Tiesitkö? Mikä salama oikein on, ja kuinka kaukana se iski? Tiedebasaari 7.8.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/08/07

 

 

Mainokset