Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Siamilaiskissat ovat tunnetusti pitkäikäisiä, mutta rotunsa edustajissakin Scooter on omaa luokkaansa. Kuva: Guinness World Records.com.

Siamilaiskissat ovat tunnetusti pitkäikäisiä, mutta rotunsa edustajissakin Scooter oli omaa luokkaansa. Kuva: Guinness World Records.com.

(Artikkeli päivitetty 12.5.2016 Tiedebasaarista, joka kertoi Scooterin olevan maailman vanhin elossa oleva kissa)

Eläinmaailman ennätyksissä kilvoitellaan siinä kuin missä muussa lajissa tahansa. Ja tullakseen yleisesti noteeratuksi, ennätysten on yleensä saatava vahvistus alan ainoalta todelliselta auktoriteetilta, Guinness Word Records -organisaatiolta, jonka Guinnesin Ennätysten kirja on jokavuotinen myyntihitti kautta maailman. Uusin vahvistus lukuisiin eläinmaailman ennätyksiin on teksasilaisen Scooter-kissan nimitys mestariksi luokassa Maailman vanhin elossa oleva kissa. Maaliskuun 26. päivänä siamilaiskissa saavutti kunnioitettavan tasaluvun täyttäessään 30 vuotta. Siamilaiset ovat rotuna kissamaailman nestoreita. ”Normaali” siamilaiskissan elinkaaren kesto on 15–20 vuotta.

Koirien iästä puhuttaessa sanotaan yhden eläimen vuoden vastaavan seitsemää ihmisen vuotta. Ja samaa kaava on pidetty voimassa myös kissavuosissa, mutta tällainen vertailu ei ole totuudenmukainen. Kissan vuodet ovat kyllä erilaisia kuin meillä kaksijalkaisilla. Kaksi kissan ensimmäistä vuotta vastaavat biologisesti 24 ihmisvuotta, mutta tämän jälkeen yksi kissan vuosi vastaisi neljää ihmisvuotta. Suhteutettuna ihmiseen Scooter olisi siten ollut 136-vuotias.

Ennen Guinness World Recordsin virallista ennätyksen julkistusta 9.5.2016 Scooter ehti valitettavasti menehtyä. Omistajansa mukaan ennätyskissa kuoli 8.4.2016 (Belfast Telegraph, 14.5.2016;http://www.belfasttelegraph.co.uk/breakingnews/offbeat/worlds-oldest-cat-scooter-dies-aged-30-34714305.html

30-vuotias Scooter oli siamilaiskissa, joka rotu tunnetaan pitkäisyydestään. Scooter asuu omistajansa Gail Floydin kanssa Yhdysvaltain Teksasin osavaltiossa, Mansfiedissä. Omistajansa mukaan Scooter oli vuosistaan huolimatta eloisa (herääkin aamuisin kello kuudelta) ja leikkisä, ja kissan mieluisimpiin harrastuksiin kuului matkustelu. Scooter vieraili 45 Yhdysvaltain osavaltiossa.

Kaikkien aikojen ikäennätykseen Scooterilla oli vielä matkaa (tai aikaa), sillä tuota titteliä pitää virallisesti Creme Puff – Austinissa, Teksasissa vuonna 2005 kunnioitettavassa 38 vuoden ja 3 päivän iässä kuollut kissa (Guinness World Records, 9.5.2016; http://www.guinnessworldrecords.com/news/2016/5/guinness-world-records-announces-30-year-old-scooter-as-oldest-living-cat-428117

Mainokset