Avainsanat

, , , , , , ,

Kuvassa 115-vuotias Emma Morano on lääkärinsä mukaan ilmiö, jonka elintavat rikkovat lähes kaikkia yleisiä suosituksia. Kuva: Alchetron.com.

Kuvassa 115-vuotias Emma Morano on lääkärinsä mukaan ilmiö, jonka elintavat rikkovat lähes kaikkia yleisiä suosituksia. Kuva: Alchetron.com.

Italialaisesta Emma Moranosta tuli 12.5.2016 vanhin ihmiskunnan jäsen, kun 116-vuotias newyorkilaisnainen menehtyi. Samalla leskirouva Morano jää historiaan viimeisenä – ja tätä nykyä ainoana – 1800-luvulla syntyneenä ihmisenä. Hän syntyi 29.11.1899.

Emma Moranon pitkän iän salaisuutta on tietysti kyselty jo kauan, eikä mitään yksiselitteistä vastausta ole tarjolla. Italialaiset ovat tunnetusti pitkäikäisiä. Mutta tärkeä osuutensa on varmasti perintötekijöillä. Emma oli kahdeksanlapsisen perheen esikoinen, ja sisarusparvesta yksi sisar eli 102-vuotiaaksi. Eläkkeelle työurallaan tekstiilitehtaassa ja sisäoppilaitoksen keittiössä työskennellyt rouva jäi 75-vuotiaana.

Usein pitkän iän eläneiden ihmisten ”salaisuutta” haetaan ruokavaliosta ja muista elintavoista. Vieläkin hyvin aktiivisen Emma Moranon kohdalla ruokavalion osuuden korostaminen on varmaankin ravintotieteilijöille ongelmallista, sillä dieetti on äärimmäisen yksinkertainen ja yksipuolinen. Leskirouva Morano syö (ja on vuosikymmeniä syönyt) täsmälleen samanlaiset ateriat joka päivä. Ruokavalion keskinen osa ovat kananmunat: yksi raaka ja yksi keitetty muna joka päivä jo lähes sadan vuoden ajan (20-vuotias Emma sai lääkäriltä suosituksen syödä kananmunia silloisen anemian takia). Ruokavalioon ei kuulu lainkaan vihanneksia tai hedelmiä.

Yleisen käsityksen mukana unen tarve vähene iän myötä, mutta ikäennätykseen yltänyt Emma Morano nukkuu säännöllisesti ja varsin pitkään. Rouvan nukkumaanmenoaika on iltaisin ennen kello seitsemää, ja hän herää aamuisin hieman ennen kello kuutta.

Lääkärinsä mukaan Emma Morano on ilmiö, jonka lähes kaikki elintavat ovat vastoin yleisesti noudatettuja suosituksia. Mutta rouva on hyväkuntoinen, toimelias ja terve, eikä ikäennätyksen haltija käytä mitään lääkkeitä.

116-vuotissyntymäpäivänään, 29.11.2015, Emma Morano sai onnitteluviestit muun muassa Italian presidentiltä  Sergio Mattarellalta sekä Paavi Franciscukselta (USA Today, 13.5.2016;  http://www.usatoday.com/story/news/world/2016/05/13/shes-only-person-left-born-1800s/84321322/

Mainokset