Avainsanat

, , , , , , ,

Tunnetuin Nessie-havainto, valokuva vuodelta 1934 on sittemmin paljastettu väärennökseksi. Kuva: en.wikipedia.org.

Tunnetuin Nessie-havainto, valokuva vuodelta 1934 on sittemmin paljastettu väärennökseksi. Kuva: en.wikipedia.org.

Skotlannin suurin matkailunähtävyys ja kuuluisin paikka, Loch Ness -järvi pysyy ihmisten mielissä ja tiedotusvälineissä yhä uusien, järven mystisestä hirviöstä tehtyjen havaintojen ansiosta. Nessie-nimellä tunnettavasta mielenkiinnon kohteesta tehdyt havainnot – joiden on oltava tarkoin rajattujen kriteerien mukaan selostettuja – alettiin kirjata yhtenäisesti 20 vuotta sitten. Ja rekisteri täydentyy yhä, ilman että Nessien olemassaoloa pystytä todistamaan. Mutta ei kukaan voi tosin todistaa sitäkään, ettei enimmillään yli 250 metrin syvyisessä ja pinta-alaltaan yli 54 neliökilometrin laajuisessa, tummavetisessä järvessä olisi jokin/joitakin toistaiseksi tuntematonta.

Rekisterin virallinen ylläpitäjä, kirjanpitäjä Gary Campbell tarkastaa jokaisen ilmoituksen, eikä havaintoluetteloon päästetä mitä kertomuksia tahansa. Ilmiselvästi pilailumielessä tai tarkoituksella keksityt väärennetyt tiedot eivät rekisteriin pääse, tai sellaisiksi huomatut tiedot poistetaan luettelosta. Samoin rekisteristä poistetaan havainnot, joille pystytään myöhemmin antamaan luotettava, konkreettinen selitys. Kaikkiaan 20-vuotiseen rekisteriin on kirjattu 1 077 Nessie-havaintoa.

Vuonna 2016 rekisteriin on saatu yksi hyväksytty ilmoitus, jossa teksasilainen turisti otti valokuvan venettään seuranneesta, vedenpinnan alla olleesta suurikokoisesta tummasta kohteesta (BBC, 12.5.2016; http://www.bbc.com/news/uk-scotland-highlands-islands-36278853

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Luonnonhistorialliset museot kilpailivat aikoinaan Loch Nessin hirviöstä. Tiedebasaari 1.11.2014; https://tiedebasaari.wordpress.com/2014/11/01

Mainokset