Avainsanat

, , , , , ,

Yli 300 uhanalaisten eläinten luihin liittyvästä salakaupasta kiinni jäänyt mies selvisi rikoksestaan pääosin rahalla, vaikka puolen miljoonan dollarin sakko on vain noin puolet rikoksen lasketusta kokonaishyödystä. Kuva: iclipart.com.

Yli 300 uhanalaisten eläinten luihin liittyvästä salakaupasta kiinni jäänyt mies selvisi rikoksestaan pääosin rahalla, vaikka puolen miljoonan dollarin sakko on vain noin puolet rikoksen lasketusta kokonaishyödystä. Kuva: iclipart.com.

Salametsästyksen kautta hankitut ja laittomilla markkinoilla huimaavan korkeisiin hintoihin nousevat norsunluu ja sarvikuonojen sarvet kulkeutuvat pääosin Aasiaan, etenkin Kiinaan. Merkittävimpien ilmi tulleiden rikosten jäljet johtavat Afrikkaan, jossa salametsästys on tärkeimpiä kansainvälisen rikollisuuden muotoja. Afrikasta olivat kotoisin myös norsunluu ja sarvikuonojen sarvet, joita yhdysvaltaisen, Minnesotan osavaltiossa toimivan St. Cloud State University -yliopiston entinen psykologian professori on myynyt Kiinaan. Vuosia jatkuneissa kaupoissa kiinalais-amerikkalainen professori on välittänyt internet-yrityksen kautta norsunluu- ja sarvikuonoeriä ja -tuotteita Kiinaan. Kauppojen tultua ilmi nykyisin jo virastaan eronnut professori tuomittiin oikeudessa sekä rahallisiin että vapausrangaistuksiin. Sakkoja salakuljettajalle määrättiin yhteensä 500 000 dollarin (noin 440 000 euron) edestä. Lisäksi tuomioon kuuluu 150 tuntia yhdyskuntapalvelua, kolmen vuoden koeaika sekä kuuden viikonlopun vankeusrangaistukset.

Puolen miljoonan dollarin sakot oikeus määräsi maksettavaksi Lacey Act Reward Fund -rahastoon, jonka kautta rahoitetaan liittovaltion Kala- ja riista-asioista vastaava keskusvirasto (U.S. Fish and Wildlife Service) rahoittaa eläinrääkkäystapausten käsittelyä ja palkitsee tapauksista ilmiantoja tekeviä sekä huolehtii huostaan otettujen eläinten hyvinvoinnista.

Tuomittu on ollut mukana vuosia jatkuneessa rikollisessa uhanalaisten eläintuotteiden myynnissä, johon on kuulunut yli 300 erillistä kauppaa Yhdysvalloista Kiinaan. Oikeuden mukaan näiden kauppojen yhteisarvo on ollut yli 1.5 miljoonaa dollaria, ja ex-professorin lasketaan ansainneen rikollisilla toimillaan ainakin miljoona dollaria (Reuters, Africa, 10.5.2016).

Mainokset