Avainsanat

, , , , , , , , ,

Sauvasirkka Phryganistria chinensis on todellinen jättiläinen mihin hyönteisiin verrattuna. Länsi-Kiinan Hyönteismuseo. Kuva: Xinhua.

Sauvasirkka Phryganistria chinensis on todellinen jättiläinen muihin hyönteisiin verrattuna. Länsi-Kiinan Hyönteismuseo. Kuva: Xinhua.

Eläinmaailman ennätysten kirjaan saatiin uusin täydennys, kun Länsi-Kiinan Hyönteismuseon tutkija Zhao Li löysi 62.4 senttimetrin ituisen sauvasirkan Guangxi Zhuangin autonomiselta alueelta vuonna 2014. Havainto ei ollut löytäjälleen yllätys, sillä Zhao Li oli etsinyt jättiläistä jo pitkään, kuultuaan vuonna 1998 alueen asukkailta tietoja ”puolen metrin pituisesta ja etusormen paksuisesta” selkärangattomasta eläimestä. Elokuussa 2014 tutkija havaitsi 1200 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitsevalla vuoristotiellä pitkän varjon, joka paljastui sauvasirkaksi.

Kiinalainen sauvasirkka ylittää entisen hyönteisten pituusennätyksen 5.7 sentillä. Länsi-Kiinan Hyönteismuseo. Kuva: Xinhua.

Kiinalainen sauvasirkka ylittää entisen hyönteisten pituusennätyksen 5.7 sentillä. Länsi-Kiinan Hyönteismuseo. Kuva: Xinhua.

Koko pituudeltaan 62.4 senttinen hyönteinen sai nimen Phryganistria chinensis Zhao. Eläimen yksityiskohtainen lajikuvaus julkaistaan myöhemmin. Aikaisempi hyönteismaailman pituusennätys oli Malesiasta vuonna 2008 löydetyllä sauvasirkalla, joka on tätä nykyä Lontoon Luonnonhistoriallisen museon kokoelmissa. Tämän ex-ennätysyksilön pituus oli 56.7 cm. Erilaisia hyönteisiä kokotuntomerkkeineen on mitattu ja kuvattu kaikkiaan 807 625 lajista.

Kuivuneita puunoksia muistuttavat sauvasirkat ovat erinomaisia naamioitujia, joten näitä usein kookkaitakin hyönteisiä on vaikea havaita luonnossa. Kaikkiaan sauvasirkkojen hyönteisryhmään kuuluu noin 3 000 lajia (Xinhua, 5.5.2016; http://news.xinhuanet.com/english/2016-05/05/c_135336786.htm

Mainokset