Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kiusaamisesta jää pysyviä haittoja sekä kiusatulle että kiusaajalekin.Kuva: iclipart.com.

Kiusaamisesta jää pysyviä haittoja sekä kiusatulle että kiusaajallekin.Kuva: iclipart.com.

Koulukiusaaminen on vakava ja ikävä kyllä viime vuosina yleistynyt ilmiö, jonka kitkeminen on puheissa ja lausunnoissa nostettu kasvatus- ja valistustyön kärkeen. Puheet ja vetoomukset eivät kuitenkaan näytä tehoavan, koska niin suora henkilökohtainen kuin internetin välityksellä tapahtuva kiusaaminen ja ahdistelu haavoittavat jatkuvasti aivan liian useita ihmisiä, varsinkin lapsia ja nuoria. Yhdysvalloissa, Wisconsinin osavaltiossa sijaitseva, noin 10 000 asukkaan Shawanon kaupunki on ottanut kovat otteet käyttöön kiusaajia vastaan: Poliisilla on vast’edes oikeus tuomita kiusaajien vanhemmille ankaria sakkoja, jos häiriökäyttäytyminen ei varoituksesta huolimatta lopu.

Yhä useammin kiusaaja on teon tapahtumahetkellä kaukana kohteesta. Kuva: iclipart.com.

Yhä useammin kiusaaja on teon tapahtumahetkellä kaukana kohteesta. Kuva: iclipart.com.

Shawanon kaupungin poliisijohtaja Mark Kohlin mukaan sakkouhkauksella ei suinkaan jahdata tavanomaista lasten ja nuorten leikkeihin ja peleihin kuuluvia yhteenottoja ja sanailuja. Sen sijaan suorassa henkilökohtaisessa tai nettikiusaamisessa toista tarkoituksella vahingoittavat toiminnat tahdotaan kitkeä. Poliisin saamien valtuuksien takana on myös yhteistyö, jossa alueen koululaitoksen tulisi tunnistaa kiusaajia ja kiusaamistapauksia ja tiedottavan tapauksista vanhemmille.

Kiusaajia (tai kiusaajan vanhempia) odottaa ainakin amerikkalaiskaupungissa opettajan pitämää puhuttelua pahempikin seuraus, polisin määräämä tuntuva sakko. Kuva: iclipart.com.

Kiusaajia (tai kiusaajan vanhempia) odottaa ainakin amerikkalaiskaupungissa opettajan pitämää puhuttelua pahempikin seuraus, poliisin määräämä tuntuva sakko. Kuva: iclipart.com.

Ensi vaiheessa vakavaksi todettuun kiusaamisen syyllistyneen vanhemmille ilmoitetaan, ja vanhempien /huoltajien velvollisuudeksi jää kitkeä ei-hyväksyttävä käyttäytyminen pois. Jos kiusaamista todetaan kolmen kuukauden jälkeen virallisesta varoituksesta, lapsen vanhemmille kirjoitetaan 366 dollarin (noin 320 euron) sakko. Ja jos kiusaaminen toistuu vielä tämänkin jälkeen, seuraavasta häiriökäyttäytymisestä vanhemmat saavat pulittaa poliisin määräämän 681 dollarin (600 euron) sakon.

Vastaava kiusaajien vanhempiin kohdistuva sakonuhka on voimassa kahdessa muussakin kaupungissa Wisconsinissa – ja järjestelmä näyttää toimivan. Yksikään kiusaamistapaus ole johtanut sakkorangaistukseen määräyksen voimaantulon jälkeen. (Newsy-uutispalvelu, 5.5.2016; http://www.newsy.com/videos/this-wisconsin-town-is-putting-a-price-on-bullies/?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=DailySend_May5-A%20

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Lapsuusajan kiusaaminen aiheuttaa psyykkisiä ongelmia vielä aikuisiässä – sekä kiusatuille että kiusaajille. Tiedebasaari 22.2.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/02/22

Kaksi kolmasosaa laihdutus- ja painonhallintaohjelmiin osallistuneista nuorista joutunut kiusaamisen kohteeksi painonsa takia Tiedebasaari 26.12.2012;  https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/12/26

Mainokset