Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Joka minuutti tuhotaan kahden jalkapallokentän kokoinen metsäsala

Noin 80 prosenttia Amazonian hakkuista tehdään laittomasti, eivätkä viranomaiset pysty valvomaan rikollista toimintaa. Kuva: Stian Bergeland, Rainforest Foundation Norway.

Noin 80 prosenttia Amazonian hakkuista tehdään laittomasti, eivätkä viranomaiset pysty valvomaan rikollista toimintaa. Kuva: Stian Bergeland, Rainforest Foundation Norway.

Maailman laajimman ja eliölajistoltaan rikkaimman metsäalueen, Etelä-Amerikan Amazonian sademetsien kohtalossa on kysymys koko maapallon kaiken elollisen hyvinvoinnista. Suurin osa Amazonian sademetsistä sijaitsee Brasilian alueella, joten tämän yli sadan miljoonan asukkaan valtion teoilla tai tekemättä jättämisillä on ratkaiseva merkitys paitsi sademetsän myös planeettamme ilmaston tulevaisuudelle. Uusimpien tietojen mukaan Brasilian Amazonian hakkuut ovat jälleen lisääntyneet viimeisen vuoden kuluessa, mikä on hälyttävä takaisku yli vuosikymmenen ajan jatkuneen metsien suojelun tehostamisen jälkeen.

Heinäkuusta 2014 heinäkuuhun 2015 kattaneen seurantavuoden aikana Brasilian Amazoniasta hakattiin/tuhottiin sademetsää yli 5 000 neliökilometriä. Hakkuutahti vastaa noin kahden täysimittaisen jalkapallokentän laajuisten metsäalueiden tuhoamista vuoden jokaisena minuuttina!

Uusimmat tiedot kertovat hakkuutahdin kiihtymisestä – vastoin Brasilian hallituksen vakuutteluja sademetsien tehostuvasta suojelusta. Brasilia sitoutui Pariisissa joulukuussa 2015 solmittuun ilmastosopimukseen, ja tähän liittyen valtio lupasi lopettaa laittomat metsänhakkuut, ja lisäksi Brasilia sitoutui uudelleenmetsittämään kaikkiaan 12 miljoonaa hehtaaria sademetsävyöhykkeellä. Molempien lupausten tulisi toteutua vuoteen 2030 mennessä.

Virallisen metsäpolitiikkansa ja kansainvälisten sitoutustensa mukaisesti Brasilia on ilmoittanut varaavansa 33.7 miljoonaa realia (noin 9 miljoonaa euroa) Amazonian kestävän kehityksen tavoitteiden mukaiseen käyttöön ja suojeluun tarvittaviin metsä- ja ilmastohankkeisiin. Brasilian taloutta koetteleva talouslama, pahin lähes sataan vuoteen, sekä jättivaltion hallinnon epäyhtenäisyys vaikeuttavat globaalien tavoitteiden toteuttamista.

Ainakin tämän päivän totuus on lupauksia karumpi. Metsänhakkuiden kokonaisalat ovat lisääntyneet, vaikka vuosien 2003 ja 2013 välillä hakkuissa tuhotut alat pienenivät jatkuvasti. Ja mikä ikävintä, arvion mukaan 80 prosenttia Amazonian hakkuista tapahtuu laittomasti, maan viranomaisvalvontaa. Rikollisissa hakkuissa on otettu uusia käytäntöjä, ja esimerkiksi puutavaraan kuljetetaan Brasiliassa alueilta ja osavaltioista toisille alueille, joten viranomaisten on jokseenkin mahdotonta lasketa hakkuumääriä. Metsien tilan seuranta ja arviointi on vaikeampaa, sillä Brasilian hallituksen valvonnassa tehtävien kuukausittaisten satelliittikuvausten tuloksia ei julkaista kuten aikaisemmin on tehty.

Amazonian sademetsien elinkelpoisuudella on tärkeä merkitys koko maapallon eliökunnalle – onhan alueen biologinen monimuotoisuus eli biodiversiteetti ylivertaisen suuri – sekä ilmastolle, koska puusto sitoo valtavia määriä ilmakehää lämmittävää hiiltä. Ja lisäksi Amazonian ekologisesti kestävä tila on elintärkeää sadoille tuhansille alueella asuville alkuperäiskansojen edustajille (Thomson Reuters Foundation, 29.4.2016; http://www.reuters.com/article/us-latam-environment-brazil-forests-idUSKCN0XQ1MP

Mainokset