Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Käyttökelpoinen myös lihaskouristusten (spasmien) hoidossa

Migreeni tunnustetaan invalidisoivaksi, krooniseksi sairaudeksi, jonka hoitokeinoista lääkärikunnalla on erimielisyyksiä. Uusimpien amerikkalaisten neurologien asiantuntijoiden ohjeiden mukaan botox-estolääkitys on käyttökelpoinen ja tehokas vaihtoehto. Kuva: iclipart.com.

Migreeni tunnustetaan invalidisoivaksi, krooniseksi sairaudeksi, jonka hoitokeinoista lääkärikunnalla on erimielisyyksiä. Uusimpien amerikkalaisten neurologien asiantuntijoiden ohjeiden mukaan botox-estolääkitys on käyttökelpoinen ja tehokas vaihtoehto. Kuva: iclipart.com.

Kauneudenhoidossa ihon ryppyjen tasoittajana mainetta saanut botuliini-neurotoksiini (botox) on oikein käytettynä tehokasta vaikeiden neurologisten sairauksien hoidossa ja pitkäaikaisen elämänlaadun kohentajana, toteaa Amerikan neurologian akatemian (The American Academy of Neurology; AAN,) uusittu ohjeistus. Alan johtaviin lääketieteellisiin julkaisuihin lukeutuvan Neurology -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon julkaistussa arvioinnissa ja ohjeistuksessa neurologiasiantuntijat ottavat uuden kannan botoxin käyttökelpoisuuteen, josta on ollut lääketieteen piirissä eriäviä käsityksiä. Esimerkiksi Yhdysvaltain FDA julkaisi jo 2010 lausunnon ja ohjeen, jonka mukaan botoxin käyttö on perusteltua ja turvallista kroonisen migreenin hoidossa.

Lausunto ja ohjeistus päivittävät AAN:n vuoden 2008 lausunnot. Ennen nyt julkaistua arviota neurologiakatemian virallinen kanta on ollut, ettei botoxin vaikutuksista ollut saatavilla riittävästi luotettavaa tutkimustietoa tätä nykyä tutkimuksia on riittävästi, jotta botoxin turvallisuus ja teho neurologisten sairauksien hoidossa voidaan varmistaa ja yhdisteen lääkinnällistä käyttöä voidaan suositella.

Migreenin ja pitkäaikaisen päänsäryn lisäksi botoxin käyttöä voidaan suositella myös muiden neurologisten vaikeuksien hoidossa, esimerkiksi erilaisten lihaskouristuksia (spasmeja) aiheuttavien tapausten sekä aivohalvausten hoidossa. Kunkin sairauden tai oireen hoidossa tulee tietää tarkoin, mitä botox-yleisnimikkeen alla kulkevaa yhdistettä käytetään. Mahdollisia, neurologisissa sairauksia käyttökelpoisia vaihtoehtoja ovat Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkeviraston (Food and Drug Administration; FDA) virallisesti hyväksymät neljä botuliini-neurotoksiinin muotoa: onabotulinumtoxinA (onaBoNT-A), incobotulinumtoxinA (incoBoNT-A), abobotulinumtoxinA (aboBoNT-A) sekä rimabotulinumtoxinB (rimaBoNT-B).

Migreenin hoidossa tehokkaaksi AAN:n uusittu ohjeistus toteaa onabotulinumtoxinA (onaBoNT-A) -yhdisteen (Suomessa yhdiste tunnetaan nimellä botuliinitoksiinin tyyppi A). Botoxin teho vaihtelee potilaskohtaisesti, mutta käytännössä kaikilla botox-hoitoa saaneilla migreenipotilailla päänsärystä vapaiden päivien määrä lisääntyy (Neurology, http://www.neurology.org/content/early/2016/04/15/WNL.0000000000002560.full.pdf+html

Botox-neurotoksiini vaikuttaa säätelemällä ja estämällä välittäjäaineiden kulkua hermopäätteiden välillä, mikä estää kipusignaalien kulkua ja näin ehkäisee migreenin kehittymistä.

Suomalaisessa Terveyskirjastossa, kohdassa Migreenin estohoito (Neurologian erikoislääkäri Hanna Harno, 25.4.2015) botox-käsittely mainitaan yhtenä mahdollisuutena: Botuliinitoksiinin tyyppiä A voidaan käyttää kroonisen migreenin estoon, jos tavanomaisilla estolääkkeillä ei ole ollut vastetta (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00623&p_haku=botox

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Masennuksen ja migreenin välillä on selvä yhteys. Tiedebasaari 5.3.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/03/05

Ihmiskunnan enemmistö kärsii päänsärystä. Tiedebasaari 30.6.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/06/30

 

Mainokset